fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Zanimivosti & Zabava

Novoletne zaobljube: Čemu in zakaj se zaobljubimo Slovenci?

Ali ste vedeli, da kar nekaj raziskav kaže na to, da ljudje pri izpolnjevanju svojih novoletnih zaobljub vztrajajo do 21. januarja? Ta dan tudi velja – po mnenju psihologa Cliffa Arnalla – za najbolj depresivnega v letu, in sicer zaradi različnih faktorjev: vremena, finančnega dolga, ki nam ga je pridelalo brezglavo nakupovanje, časa, ki je pretekel od božiča, stresa in časa, ki smo ga prespali. Del njegove “formule” pa je tudi količina novoletnih zaobljub, ki je v večini do konca januarja še neizpolnjena oziroma je izvrševanje le-te že prekinjeno.

Na prvem mestu je še vedno “zdravo prehranjevanje”

Po podatkih SURSA, je v letu 2021 povprečen prebivalec Slovenije porabil povprečno 109 kg sadja in 119 kg zelenjave. Poraba slednje v zadnjih 20 letih narašča, poraba sadja pa niha, verjetno tako kot letine sadnih vrst.

Visoko na piramidi novoletnih zaobljub sta tudi manj alkohola ali manj kajenja

38 l vina je v 2021 povprečno porabil prebivalec Slovenije, od tega 64 % belega. 366 prebivalcev Slovenije je v 2021 umrlo zaradi alkoholne bolezni jeter. To je bilo 1,6 % vseh smrti v 2021. 1.174 prebivalcev Slovenije je v 2021 umrlo zaradi maligne neoplazme bronhija in pljuč. To je bilo 5 % vseh smrti v 2021, še kažejo podatki Statističnega urada.

Več gibanja

Seveda, večina Slovencev se zaobljubi tudi večji količini gibanja, bodisi zaradi zdravja, bodisi zaradi izgleda – po pričakovanjih gre za prvi razlog pri starejših, za drugi razlog pa pri mlajših prebivalcih Slovenije. In še nekaj zanimivosti SURSA …

69 EUR je bila v 2021 povprečna cena ženskih copat za tek.
268 EUR je bila povprečna cena kolesa za odrasle (26”).
57 EUR je bila povprečna cena mesečne karte za obisk fitnes studia.
17 EUR je bila povprečna cena usnjene nogometne žoge številka 5.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki