fbpx
E-UTRIP
Featured Društva Kočevje Narava Narava & zdravje Novice

Nesreča v Melaminu: Okoljski vpliv nesreče na okolje je ničen

Pomoč pri krotenju ognjenih zubljev, ki so izbruhnili po eksploziji v kemični tovarni Melamin, je po svojih nadčloveških močeh nudilo tudi 150 gasilcev, iz Kočevja, Kostela in Osilnice, ki so se dan po tem pripravljali za nove operativne izzive.

»Cevi, obleke, rokavice, brisače, škornje in drugo opremo, večina izmed te je kontaminirana, bo treba kemično očistiti, kar po kosu (obleke) nanese tudi do 200 evrov, po cevi pa sto evrov. Del opreme je uničen, zato bo treba kupiti novo,« je postregel Igor Kalinić, predsednik PGD Kočevje.

Dejal je še, da je bilo na terenu 28 vozil, gasilci, za katere je to bil najtežji izpit doslej, so pri gašenju potrebovali pretok vode od 45 litrov v sekundi, kar jim je omogočilo podjetje Hydrovod. Vsa voda ob gašenju, približno 150 kubičnih metrov, pa je ostala s penilom ujeta v zalogovnike, velikosti 500 kubičnih metrov, ki jih ima podjetje in se ni izlila v okolje oziroma podtalnico. Okoljski vtis nesreče je zaradi tega ničen.

»Ocenjujemo, da je takšna nesreča največ, kar se lahko zgodi v našemu okolju. Ne le moja, takšna je ocena relevantnih dejavnikov, da so se vse strukture Civilne zaščite in reševanja skupaj z državnimi službami odzvale pravočasno in svoje delo opravile, če lahko uporabim šolsko oceno, z odliko. To je še en dokaz nujnosti stalnega izobraževanja in usposabljanja posameznikov in enot,« je še dejal Igor Kalinić.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki