fbpx
E-UTRIP
ZD Kočevje.
Aktualno Kočevje Narava & zdravje Ribnica Zdravje

Ambulanta za neopredeljene tudi v ZD Kočevje in ZD Ribnica?

Za več kot 130.000 pacientov, ki so ostali brez izbranega osebnega zdravnika, se je z novim letom določilo skupno 94 posebnih ambulant, ki bodo delovale v zdravstvenih domovih – po ena tudi v ZD Kočevje in v ZD Ribnica.

132.000 neopredeljenih, zmešnjave na čakalnih seznamih, komunikacijsko težko dostopne ambulante in iskanje zdravniške pomoči neposredno na (preobremenjenih) urgencahnaj bi se – vsaj tako menijo na Ministrstvu za zdravje – z letom 2023 zmanjšalo, saj naj bi bil to način reševanja pomanjkanja družinskih zdravnikov in razbremenitve kadra, s katerim se spopada celotna Slovenija.

Na seznamu tudi ZD Kočevje in ZD Ribnica

Ministrstvo za zdravje je tako objavilo pravilnik oziroma seznam ambulant, ki so upravičene do dodatne ambulante za neopredeljene, kamor – z vsak po eno ambulanto – spadata tudi ZD Kočevje in ZD Ribnica.

Ambulante, ki imajo obseg 0,1 tima programa družinske medicine, bodo morale imeti ordinacijski čas najmanj dvakrat tedensko, skupaj štiri ure v tednu. Ambulanta v obsegu enega tima programa družinske medicine pa ima ordinacijski čas 8 ur dnevno.

Kako, kdaj?

Ambulante bodo delo lahko organizirale tudi v soboto, naročanje pa bo potekalo po vseh treh kanalih – po e-pošti, po telefonu ali osebno. Ambulante bodo morale obravnavati tudi vse zavarovane osebe, ki nimajo dogovorjenega termina, opredelite pa se povsem preprosto – podpišete listino o izbiri osebnega zdravnika, le da podatek o osebnem zdravniku ostane prazen. Opredelitev pri ambulanti za neopredeljene je časovno vezana na eno leto z možnostjo avtomatskega podaljšanja.

Za podrobnejše informacije o zdravnikih, številu le-teh, delovnem času in sami organizaciji dela v ZD Kočevje in ZD Ribnica smo zaprosili direktorje zavodov, odgovore še pričakujemo.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki