fbpx
E-UTRIP
FOTO: Policija.
Aktualno Avto-moto Novice Starševstvo

Policisti v enem tednu ugotovili skoraj 2.000 kršitev neuporabe varnostnega pasu ali otroškega sedeža

Policisti so med 4. in 10. julijem izvajali nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas varuje vas. V tem časi so odkrili 1.902 kršitvi zaradi neuporabe varnostnih pasov oziroma zadrževalnih sistemov za otroke. Od tega je bilo na sprednjih sedežih ugotovljenih 1.747 kršitev, na zadnjih pa 155. V 667 primerih smo kršitelje zgolj opozorili.

Kot navajajo na spletni strani policije, so preverjali tudi pravilno uporabo zadrževalnih sistemov med vožnjo, pri čemer so v enem tednu odkrili 51 kršitev zaradi neuporabe zadrževalnih sistemov pri otrocih.

Varnostni pas vam dokazano lahko reši življenje

Med akcijo so policisti spodbujali k varnemu pripenjanju v vozilih, ob tem pa tudi preverjali uporabo varnostnega pasu pri voznikih in sopotnikih tako na sprednjih kot na zadnjih sedežih ter pravilno uporabo zadrževalnih sistemov med vožnjo. Na ta način želijo zmanjšati število mrtvih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah.

Varnostni pas je namreč še vedno najpomembnejša varnostna naprava v vozilu, s katero lahko v veliko primerih preprečimo najhujše posledice. Marsikateri voznik, ki umre v prometni nesreči, bi preživel, če bi bil privezan.

FOTO: policija.si

Pripnite se na vsaki vožnji, tudi najkrajši!

»Zavedanje o pomenu dosledne uporabe varnostnega pasu je žal še vedno prenizko. Zato ob tej priložnosti znova pozivamo vse voznike, naj vedno in brez izgovorov poskrbijo za dosledno pripetost vseh potnikov v vozilu. In to na vsaki, tudi najkrajši poti! Pri najhujših prometnih nesrečah namreč vedno znova ugotovljeno, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledno uporabljali varnostni pas,« so še opozorili na spletni strani policije.

Kako se pravilno pripnemo?

Učinkovit je le pravilno zapet varnostni pas. Ni dovolj, da ga potegnemo čez sebe in zapnemo. Izprazniti je treba tudi morebitne žepe v vrhnjih delih oblačil in preveriti, ali je varnostni pas poravnan in nameščen povsem tesno ob telesu.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki