fbpx
E-UTRIP
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Magdalenin večer

Kar nekaj bogoslužnih dogodkov je za nami, odkar se je začel postopek beatifikacije – razglasitve Magdalene Gornik za blaženo, kar je prvi korak na poti razglasitve za svetnico Katoliške cerkve. Rojena je na današnji dan, 19. julija 1835 v Gori nad Sodražico.

Gorska Lenčica, tako so jo klicali doma, naj bi kar 47 let živela brez zemeljske hrane, pogosto je doživljala zamaknjenja, na svojem telesu je nosila stigme – znamenja Kristusovih ran, med zamaknjenji pa naj bi prejemala mistično obhajilo in mistično jed, od česar je tudi živela.

Njeno življenje so opazovali, raziskovali in se mu čudili številni duhovniki, celo najvišji cerkveni dostojanstveniki, pa tudi zdravniki. V ljubljanski Škofiji, ki hrani več kot šest tisoč različnih spisov o Mariji, so okoli velike noči 2019 naredili vse, kar je bilo potrebno (zbirali dokaze njene svetniške krepkosti uslišanja, glas svetosti, pričevanja, življenjepis …), da je nadškof zaprosil Kongregacijo za svetnike v Rimu za uradno dovoljenje za začetek postopka. Tega so s shodom vernikov, ki so iz številnih slovenskih krajev priromali 23. februarja, na dan, ko je leta 1896 v sluhu svetlosti umrla »Lenčica«, oznanili na molitveni uri v župnijski cerkvi, ki nosi njeno ime, v Sodražici.

V tem bogoslužnem prostoru so v nedeljo pred župnijskim žegnanjem članice noneta Vitra Ribnica, ki prepeva že od leta 1974, z ubranimi glasovi počastile Magdalenin večer. Zborovodja Bernarda Kogovšek je pripravila bogat glasbeni program, ki je obsegal tako duhovna kot posvetna besedila, zamejske in slovenske pesmi, vključno z dvema priredbama Avsenikovih skladb ter izbrane misli in verze med pesmimi. Dogodek sta organizirali Občina Sodražica v sodelovanju z Župnijo Sodražica.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki