fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Zanimivosti & Zabava

Pohod po Brodnikov poti

V spomin na tri izstopajoče člane rodbine Brodnik je od Velikih Lašč do Ponikev, kjer so bili rojeni, poimenovana Brodnikova pohodna krožna pot, dolga 11 kilometrov. Pot je označena in markirana z dvema rumenima in belim krogcem, v obliki enakostraničnega trikotnika. Rumena krogca predstavljata duhovnika Janeza in Antona Brodnika, beli krogec pa ljudskega pevca Julija Brodnika. Kot dopolnilo markaciji sodijo še okrogli črni medaljoni s podobo duhovnika Janeza in pevca Julija. Janez je bil prvi in dolgoletni župnik ter graditelj velikolaške cerkve, šole in župnišča. Anton je bil gimnazijski učitelj, kaplan in pridigar, najmlajši Julij pa pevec, pohodnik in predvsem dober človek.

Odrinjen in pozabljen

Edi Zgonc, nekdanji ravnatelj OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče, ki tudi po upokojitvi pušča vidne sledi povezovanja med velikolaško in dobrepoljsko občino, je dejal, da tudi s potjo odkrivamo skupne točke, ki nas bogatijo in veselijo. »Božji pastir in graditelj Janez Brodnik je bil, takšni so pač bili časi, v preteklosti odrinjen, pozabljen. Zaradi tega smo premalo vedeli o dejanjih, ki jih je opravil. Zahvala gre prijatelju Manfredu Deterdingu, ki se je poglobil v cerkvene arhive in iz njih izbrskal čudovito zgodbo o Janezu Brodniku, ki nam je preprosto dala poguma, da nekaj naredimo v njegov spomin in v spomin na še dva moža Brodnikovih. In smo. Organizirali smo pohod, ki se ga je udeležilo 50 žena in mož,« je ponosen Edi, tudi snovalec pričujoče priročne knjižice.

Škof ga ni mogle ustaviti

Manfred Deterding pravi, da ga je zdajšnji velikolaški župnik prosil, naj vstopi v arhivsko sobo, kar si je štel v čast, saj je že prej nekaj malega vedel o poslanstvu neutrudnega graditelja Brodnika. Mogočna cerkev Marjinega rojstva in župnišče tudi danes izstopata na velikolaškem trgu, šole pa tam ni več. Marljivost župnika Brodnika je navdušila tudi takratnega škofa, ki ga preprosto ni mogel ustaviti pri projektih v Velikih Laščah, med leti 1862 in 1871, in ga je premestil v župnijo Žužemberk.

Tam je poleg novega župnišča na trgu zgradil tudi šolsko poslopje, za katero je sam naredil načrt, je povedal Deterding.

Vsebino arhivske najdbe je zaupal tudi prijatelju Ediju, da sta lahko skupaj naredila največ, kar sta lahko, z organizacijo pohoda v spomin na tri izstopajoče člane Brodnikove rodbine.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki