fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje Zanimivosti & Zabava

Ponoči se nam na nebu obeta predstava

Če danes zvečer planirate romantičen zmenek, pomislite, da bi ga imeli zunaj. V noči iz petka na soboto bomo namreč lahko na nebu opazovali vsakoletni meteorni roj Perzeidov, ki veljajo za najhitrejše in najsvetlejše meteorje. Malce bo ponagajala polna luna, zaradi nje pogoji za opazovanje ne bodo najbolj ugodni. Nebo pa bo postreglo še z eno poslastico – že v prvi polovici noči bo vidna dobra polovica planetov našega osončja.

Tisti, ki ste na dopustu od v špici sezone lahko med večernimi sprehodi ob morju opazujete roj Perzeidov.

Zakaj pravzaprav pride do pojava?

Do njega pride, ko Zemljina orbita prečka svitek delcev, ki jih za seboj pušča komet Swift-Tuttle, ki obkroži Sonce vsakih 133 let. Ko njegovi delci z veliko hitrostjo zaidejo v Zemljino atmosfero pri tem segrejejo zrak, ki zažari, kar vidimo kot utrinek.

Zaradi polne lune in njene svetlobe bo opazovanje utrinkov oteženo, a ljubitelji astronomije ne bodo razočarani. Če nas čaka jasna noč, si lahko obetamo pravi mini planetni maraton.

Roj Perzeidov je vsako leto aktiven med 17. julijem in 24. avgustom. FOTO: Unsplash.

Kot pravi Igor Žiberna iz Astronomskega društva Orion, opazovalni pogoji ob letošnjih Perzeidih ne bodo ugodni, saj se bo v petek zjutraj Luna nahajala v fazi ščipa in bo v noči iz petka na soboto s svojo svetlobo precej otežila opazovanje predvsem najšibkejših utrinkov; bo pa noč, še zlasti, če bo vreme jasno, postregla še z veliko drugimi zanimivi objekti za opazovanje. Že v prvi polovici noči bo namreč mogoče opazovati večino planetov našega osončja, zato si lahko obetamo nekakšen mini planetarni maraton.

Utrinke v avgustu so ljudje poimenovali svetega Lovrenca solze, ki je umrl mučeniške smrti. FOTO: Unsplash.

“Najprej bosta okrog 22.00 ure vzšla Neptun in Jupiter, okrog 23.00 ure bo vzšel Uran, ob 23.45 še Mars, zjutraj pa vzide še Venera.” Za opazovanje bo zanimiva tudi Luna, dodaja Igor Žiberna iz Astronomskega društva Orion.
Čeprav njen relief zaradi ščipa letos ne bo najlepše viden, bo mogoče videti druge podrobnosti, na primer razlike med gorovji, temnejša morja, našteva Žiberna.

Če ne bi bilo polne lune, bi v jasni noči lahko opazili tudi od 60 do 100 utrinkov na uro. Za opazovanje solz sv. Lovrenca, kot jim tudi rečemo, ne potrebujete drage opreme. Utrinke je najbolje opazovati leže na zemlji. Izberite le lokacijo s čimbolj odprtim obzorjem.

PREBERITE ŠE:

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki