fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Kočevje

Varuhov kotiček odslej tudi v Kočevju

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je mudil na delovnem sestanku v Kočevju, kjer se je sešel z gostiteljem, kočevskim županom Dr. Vladimirjem Prebiličem. Osrednji namen njegovega obiska je bila vzpostavitev in predstavitev t. i. varuhovega kotička. Cilj le-tega je čim širšemu krogu ljudi približati pomen (varovanja in spoštovanja) človekovih pravic v njihovem lokalnem okolju. Varuhov kotiček je postavljen v prostorih Občine Kočevje, opremljen pa je s stojalom, na katerem so občanom na voljo zloženke in brošure s temeljnimi podatki o delu varuha in ključnimi kontakti, na katere se lahko po potrebi obrnejo.

»Gre za jubilejni 50. varuhov kotiček, ki smo ga postavili po slovenskih občinah. Njegov glavni namen je približati delo varuha človekovih pravic občankam in občanom. Pomembno je, da se, ko pridejo na občino, seznanijo z vsem, kar lahko varuh naredi zanje, in tem, kar ni v njegovi pristojnosti. V kotičku lahko najdejo najpomembnejše elektronske in telefonske povezave, preko katerih se lahko obrnejo na nas, pa tudi natisnjene pobude, ki jih lahko naslovijo na varuha. Vabljeni so tudi, da si vzamejo informacijski program, kjer si lahko natančno preberejo, kaj lahko storimo za njih,« razlaga varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Potrebno se je zavedati svojih pravic, a tudi dolžnosti

 Varuh je na vprašanje, ali se ljudje dovolj zavedajo svojih pravic in se v dovolj veliki meri obračajo nanj, pojasnil: »Človekove pravice so čustveno področje, zato nekateri mislijo, da so jim kršene pravice, pa temu dejansko ni tako. Ljudje na splošno poznajo delo varuha in nas kontaktirajo, vendar si prizadevamo, da bi se na nas lahko obrnili prav vsak, ki si tega želi, ne glede na to, ali je elektronsko opismenjen ali ne. Vsakomur, ki meni, da so mu kršene človekove pravice, bomo odgovorili, mu zadevo pojasnili in mu jo tudi pomagali rešiti.«

»Z varuhom se strinjava, da se je o človekovih pravicah vedno potrebno pogovarjati. Soglašava pa tudi v tem, da se pravica vsakega človeka razteza le do tja, kjer se začne pravica drugega človeka. To je še posebej pomembno v kontekstu sobivanja v našem lokalnem okolju, ki je zahtevno z vidika romske problematike. Dotaknila sva se predvsem dveh perečih tem, in sicer obiskovanja otrok v šolah in prejemnikov socialne podpore. Otroci imajo svoje pravice in ena temeljnih je pravica do izobraževanja. Seveda imajo pravice tudi tisti, ki prejemajo socialno podporo, vendar pa imajo ti ljudje hkrati tudi dolžnosti, ki jih morajo izpolnjevati v okolju, v katerem živijo,« pa kočevsko situacijo opisuje župan Dr. Vladimir Prebilič.

Izidor Volf

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki