fbpx
E-UTRIP
VIR: Občina Kočevje.
Izpostavljeno

Metasekvoja med knjižnico in srednjo šolo je naj drevo letošnjega leta

Izbran je zmagovalec natečaja za naj drevo leta 2023, sporoča Občina Kočevje. Skupno so organizatorji natečaja prejeli 270 glasov, prepričljivo pa je zmagala metasekvoja, ki raste med knjižnico in srednjo šolo.

To drevo je pred leti dobilo celo nekaj pobud za posek zaradi valovitega asfalta, ki ga je ustvarilo v iskanju vode in hranilnih tal. Res je, da ta vrsta ni bila najboljši izbor za to lokacijo, še posebno, ko so jo zalili z asfaltom prav do debla. Lokacija pod drevesom je bila nekdaj zaparkirana vsepovprek, neprijetna na pogled in za obisk.

Ampak, ker gre za javni prostor med družbenimi institucijami, so ljudje pomembnejši od prometa. Zato smo na pobudo civilne iniciative velik kos asfalta okoli drevesa odstranili, saj je prostor med šolo in knjižnico že tradicionalno lokacija za druženje. Pešcem in kolesarjem razgiban asfalt ni v napoto, ta moti samo avtomobile, katere želimo s tega območja umikati. Zato se je z rezanjem asfalta koreninam in deblu namenilo več prostora ter nadomestilo parkiranje avtov s peskom, parkirišči za kolesa ter veliko klopi v obliki parkleta. Le  – tega so izdelali in umestili srednješolci lesarskega programa.

Parklet je oblika preoblikovanja parkirišč v park, kjer je to potrebno in primerno bolj kot promet. Prava odločitev se je odrazila v številni dogodkih ki so sledili od leta 2020 naprej in raznolike uporabe, ki se od takrat naprej tu vrstijo. Letos je območje dodatno popestrila poslikava Bineta Skrta z letalcem Hansom Ramorjem.

Sama metasekvoja kot vrsta pa je v našem javnem prostoru zelo redka, v svojem naravnem okolju zraste v zelo veliko drevo višine povprečno 35 metrov, v mestu ji takšna velikost ne bo namenjena zaradi težjih rastnih pogojev. Naravno je ta vrsta razširjena samo na Kitajskem, je pa zelo pogosto okrasno drevo v parkih po celi Sloveniji, sadimo pa jo zaradi nenavadnega in privlačnega videza, lepih jesenskih barv in kot botanično zanimivost.

Čudovito je, da smo to posebno drevo in pa tudi celotno lokacijo počastili z nazivom Naj drevo. Želimo si, da bo njena senca še mnoga leta gostila prijetno in raznoliko družbo.

VIR: Občina Kočevje.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki