fbpx
E-UTRIP
VIR: Fototeka Vojaškega muzeja Slovenske vojske.
Izpostavljeno

MORiS: Zvečer slovesnost ob dnevu Manevrske strukture narodne zaščite

Veteransko društvo MORiS zvečer v Kulturnem centru Livold pri Kočevju pripravlja slovesnost v počastitev 34. obletnice začetka nastajanja Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ). Slavnostni govornik bo polkovnik Vojko Adamič, ki je ustanovil MSNZ v Ljubljani.

S slovesnostjo z naslovom Maj – mesec slovenskega uporništva bodo obeležili tudi 20. obletnico vstopa Slovenije v EU in zvezo NATO ter leto generala Maistra, so sporočili iz društva.

17. maj namreč velja kot dan, ko je začela nastajati MSNZ kot odgovor na zahtevo takratne Jugoslovanske ljudske armade (JLA), naj ji Teritorialna obramba (TO) preda orožje.

Pobudnik za njeno ustanovitev je bil današnji predsednik Veteranskega društva MORiS Anton Krkovič. Ta je kot takratni načelnik oddelka za Ljudsko obrambo občine Kočevje 17. maja 1990 videl, kako so vojaki JLA iz občinskega štaba TO v Kočevju odvažali orožje. Odšel je v Ljubljano in o dogajanju obvestil takratne nove slovenske oblasti. Po sestanku z odgovornimi so stekle aktivnosti za organiziranje MSNZ. Njena osnovna naloga je bila vojaško zavarovati takratne osamosvojitvene dogodke in novo vodstvo, v kolikor bi prišlo do vojaškega posega JLA.

Jeseni 1990 je MSNZ prešla pod okrilje slovenske TO, ki se je pozneje preoblikovala v Slovensko vojsko.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki