fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Novice Zdravje

Kakšno je zdravje prebivalcev Kočevja in Ribnice?

Kako bi ocenili zdravje ljudi v vaši občini? NIJZ razkriva kazalnike. Koliko dni smo v povprečju bolniško odsotni? Kako za svoje zdravje skrbijo prebivalci Kočevja in Ribnice?

V Kočevju bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev traja povprečno 24,5 koledarskih dni na leto. Občani Ribnice pa so bili zaradi bolezni v povprečju odsotni 29,5 koledarskih dni na leto, medtem ko slovensko povprečje znaša 21,7 dni.

V Kočevju je stopnja delovne aktivnosti z 64,5 % pod povprečjem, ki sicer znaša 67,8 %. V Ribnici je stopnja delovne aktivnosti nad povprečjem in sicer 71,8 %.

Krvni tlak, zlomi kolkov in stopnja samomorilnosti 

Nad slovenskim povprečjem se v Kočevju giblje delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, za sladkorno bolezen velja enako. Ribničani se v tej kategoriji nahajajo pod slovenskim povprečjem.

Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je bila v Kočevju 1,9 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, v Ribnici 1,8 na 1000 prebivalcev. Slovensko povprečje znaša 2,0.

Pri starejših prebivalcih občine Kočevje je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka 5,9 na 1000. V Ribnici je bolnišnično oskrbo zaradi zloma kolka potrebovalo 6,6 prebivalcev na 1000, v Sloveniji pa 6,2.

Stopnja umrljivosti zaradi samomora je bila v Kočevju 14 na 100.000 prebivalcev. Slovensko povprečje znaša 18 oseb na 100.000 prebivalcev. V Ribnici je žal ta statistika nad povprečjem in sicer 19 samomorov na 100.000 prebivalcev.

Dejavniki tveganja za zdravje in preventiva

Kot kažejo kazalniki, je v Kočevju zaznati nižji telesni fitnes od slovenskega povprečja, Ribnica je na tem področju blizu slovenskemu povprečju.

Obe občini sta blizu slovenskemu povprečju pri deležu prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji.

Kako se odzivamo na presejalne programe?

Odzivnost v Program Svit – presejanju za raka debelega črevesa in danke je bila v Kočevju 64,8 %, v Sloveniji pa 63,4 %. V Ribnici je odzivnost 66,5 %.

Programa Zora, gre za preventivni program za odkrivanje raka materničnega vratu, se je udeležilo 66,8 % prebivalk Kočevja in 73,0 % Ribničank. Slovensko povprečje znaša 71,4 %.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki