fbpx
E-UTRIP
Marko Puschner strokovnjak z dolgoletnimi izkušnjami na področju ozaveščanja o varni rabi interneta, ki deluje na Točki ozaveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI, s FDV-ja.
Aktualno Novice Starševstvo

OBJAVLJANJE SLIK OTROK NA DRUŽBENIH OMREŽJIH: fotografije naj bodo nevtralne!

Vsaka objava razkrije otrokovo identiteto, lokacijo, njegove navade, potrebe.

Starši so nad svojimi otroci navdušeni, ko naredijo nov dosežek v odraščanju. Prvi koraki, prve besede, prvi obisk morja…A fotografije in posnetki otrok, ki jih starši delijo na družbenih omrežjih, lahko izdajo veliko informacij o otroku. Zato pri tem velja razmisliti, kaj in kako pametno je objavljati fotografije. Ne samo, da z objavo razkrijemo del otrokove identitete, podamo informacije, s čim se ukvarja, kaj ga zanima in vse to se lahko izkoristi tudi v škodo otroka.

»Objavljanje fotografij in video posnetkov na družbenih omrežjih in drugje na internetu predstavlja tveganje za otroka, ki je največje, če so ti posnetki javno dostopni,« pravi Marko Puschner, sodelavec točke ozaveščanja o varni rabi interneta Safe.si s fakultete za družbene vede . Večina na družbenih omrežjih ne poskrbi za ustrezne nastavitve zasebnosti in varnosti. Čeprav so objave omejene na krog »prijateljev« to še ne pomeni, da bo posnetek ostal v krogu teh »prijateljev«, opozarja Marko. Ne pozabimo, da vsak, ki si na spletu ogleda posnetek ali fotografijo našega otroka, si lahko to shrani na telefon ali računalnik. Pa ne samo shrani, deli ga lahko naprej, predela in javno objavi. »Pomembno se je zavedati, da ko neki posnetek delimo na spletu, ali ga nekomu pošljemo, izgubimo nadzor nad tem posnetkom, ki se sedaj lahko neomejeno širi po spletu,« pravi Puschner.

»Vsaka objava, ki vsebuje posnetek otroka, razkrije njegovo identiteto. In ne le to, lahko razkriva lokacije, kjer se otrok giblje, njegove navade, potrebe in tudi želje. Vse te informacije pa je mogoče zlorabiti proti otroku,« Marko Puschner.

Z objavo ali deljenjem fotografije ali posnetka otrok lahko hitro izgubimo nadzor nad njimi. Kot navaja Safe.si lahko objavljene slike otrok pridejo »v roke« med njihove vrstniki, med katerimi pa je dandanes veliko spletnega nasilja v obliki zasmehovanja. Če se staršem zdi simpatična fotografije otroka, ki je v nekoliko smešnem položaju, pa je lahko le ta povod za številne žaljive komentarje vrstnikov. Kot opozarja Safe.si je takšne posnetke mogoče nesramno ali žaljivo predelati, kar pa ima lahko na najstnika, ki se že tako težko sooča z izzivi pubertete in odraščanja, negativen vpliv.

Marko Puschner pravi, da vsakršno objavljanje posnetkov otrok na spletu gradi njihov digitalni odtis in s tem ko starši delijo fotografije na družbenih omrežjih, dejansko otroku onemogočajo, da bi sam zgradil svoj digitalni odtis. »Pogosto niti ne pomislijo, da bi neka objava lahko otroku nekoč škodovala. V najstniškem času je lahko simpatična slika otroka s simpatično smešnim klobučkom na glavi vzrok za posmeh in trpinčenje najstnika, če vrstniki takšno fotografijo slučajno odkrijejo,« pravi. Ne smemo pa pozabiti, da svoje žrtve na družbenih omrežjih iščejo tudi različni kriminalci, od prevarantov do storilcev spolnih zlorab otrok. Najbolj problematično je objavljanje posnetkov ali fotografij otrok s plaže, na katerih so goli ali pa v kopalkah in kot opozarja Marko se takšne fotografije lahko hitro znajdejo v bazah posnetkov, ki si jih izmenjujejo pedofili.

Starši pogosto ne pomislijo, da bi lahko objava nekoč škodovala otroku!

Spoštujte odločitev otroka!

Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje Safe.si pri posnetkih otrok na družbenih omrežjih svetuje, da če se odločimo, da bomo posnetke svojih otrok delili z drugimi preko družbenih omrežij ali aplikacij za sporočanje, naj bodo to posnetki, za katere smo prepričani, da otroku ne bodo povzročili nobene škode ne danes ne nekoč v prihodnosti.

Ne objavljamo posnetkov otrok:

  • na katerih so goli ali razgaljeni,
  • v položajih, ki bi lahko nakazovali spolna dejanja,
  • s katerih je mogoče odkriti lokacijo domovanja, ali okolja, v katerem se redno zadržujejo,
  • ki razkrivajo otrokove posebnosti ali hibe (npr. materino znamenje na nenavadnem mestu),
  • ki kakor koli smešijo otroka,
  • ki bi lahko kakor koli na kakršen koli način škodovali otroku danes ali v prihodnosti.

Tudi Marko Puschner svetuje, da se na družbenih omrežjih objavlja čim manj posnetkov otrok. Če se starši že odločijo za objavljanje, naj bodo fotografije nevtralne in s čim manj informacijami o otroku in družini. »Za objavo neprimerne fotografije in posnetki so tiste, na katerih je otrok v kopalkah ali spodnjem perilu, gol ali razgaljen, v položajih, ki bi lahko nakazovali spolna dejanja, s katerih je mogoče odkriti lokacijo domovanja, ali okolja, v katerem se redno zadržujejo, ki razkrivajo otrokove posebnosti ali hibe (npr. materino znamenje na nenavadnem mestu), ki kakor koli smešijo otroka in tiste, ki bi lahko kakor koli na kakršen koli način škodovali otroku danes ali v prihodnosti.« Najpomembnejši nasvet pa je, da otroka starši vprašajo za objavo in seveda njegovo odločitev spoštujejo. Na ta način mu izkazujejo spoštovanje, predvsem pa mu omogočajo, da si sam kroji svoj digitalni odtis.

K.N.Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki