fbpx
E-UTRIP
Featured Narava Narava & zdravje Novice Ribnica

Potomka najstarejše trte na svetu je v dobri kondiciji

Maja pred dvema letoma so člani Društva Ribniških vinogradnikov za zidovi ribniškega gradu posadili potomko najstarejše trte na svetu, tiste, ki na mariborskem Lentu poganja že več kot 400 let.

V trosno zemljo, ob lesenem kolu, pritrjenem na zid, sta jo položila mestni viničar oziroma njen mariborski skrbnik Stane Kocuter in Franc Meršnik, ki nad potomko modre kavčine oziroma žametne črnine skrbi v deželi suhe robe. Da bo še naprej rasla in morda že letos tudi obrodila, jo je potrebno vsako leto obrezovati. Škarje je pri tem opravilu v roke vzel Meršnik.

Ko je skoraj štiri metre visok cepič prepolovil, je dejal, da je rastlina v dobri kondiciji, čeprav nima takšnih pogojev za rast kot na Lentu, predvsem zaradi manjše osončenosti. Poleg tega pa mora biti skrbnik pozoren tudi na morebitno bolezen. Indikator te je vrtnica nedaleč od trte. »Zasadili smo jo na razdalji dveh metrov. Če pride bolezen, prvo napade njo, takrat pa moramo trto poškropiti z modro galico,« je razložil.

Potomke mariborske trte poganjajo v več slovenskih krajih. Iz njenega grozdja, ki roma v Vipavo, vsako leto pridelajo od 20 do 30 steklenic vina Mladovita. Če že ne letos, zagotovo pa prihodnje leto, se jim bodo pridružili tudi ribniški vinogradniki, z grozdjem za zidovi tamkajšnjega gradu.

Vinograd na vrhu Male gore

Člani društva so upoštevajoč epidemiološke mere počastili dogodek, to pa je bila priložnost tudi za krajše pomenkovanje, ki se ga je udeležil tudi ribniški župan Samo Pogorelc. »Le obisk prijateljev v Mariboru v začetku marca lani, ob obrezovanju mati naše potomke smo »vknjižili« kot dejavnost zunaj občinskih meja. Vse druge obveze nam je prekrižal Covid-19,« se je malce potožil prednik društva Janez Lovšin. Jim pa je zato ostalo nekaj časa, da so se bolj posvetili vinogradu na pobočjih Male Gore, kjer so pod Sveto Ano, na nadmorski višini skoraj 930 metrov, pred leti zasadili 19 trsov klona renskega rizlinga.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki