fbpx
E-UTRIP
Z leve: Zoran Špan (bas), Branko Pajić (ritem), Dalibor Vuković (bobni) in Zoran Vujasinović (solo) .
Aktualno Glasba Kultura Ribnica

Korozija se je za zmeraj prijela

Po rokerski zasedbi Easy top, ki je tudi po skoraj 40-ih letih še vedno v polni odrski kondiciji, je Korozija druga ribniška rock zasedba, ki od leta 1992 prepeva pristen Yugo rock 20. stoletja (Riblja Čorba, Bajaga, Prljavci, Atomsko sklonište … ), tudi slovenske uspešnice Zorana Predina in Lačnega Franza, Pera Lovšina, Vlada Kreslina, Tomaža Domicelja in drugih, seveda na njihovem repertoarju so tudi najbolj znana imena svetovnega zimzelenega rocka, bluesa, reggeaja…

»Prvotna zasedba je začela z numerami, ki so se takrat največ vrtele in bile seveda najbolj poslušane. Po tem se je življenje obrnilo, vsak je šel svojo učno in prostočasno pot, nekako smo se razšli,« je začetno obdobje delovanja skupine zavrtel Dalibor Vuković, eden od štiričlanske zasedbe Korozije. V tem času so igrali v ločenih bendih, a so dobre vibracije, ki so se med njimi sicer ves čas čutile, naredile svoje. »Slišala sva se z Brankom Pajićem, ki je namignil, da naj bi bil pravšnji čas, da se znova zberemo. Od takrat vadimo pri njemu doma.

Ko prideta Krčan in Beograjčan

Namesto basista Nika Prikerja, ki je postavil nov bend, je njegovo mesto zasedel Andrej Špan iz Krškega, ki je sicer nekaj let starejši od nas, bivši vojak, oficir, pravi rocker,« je na to, da se je povsem hitro ujel v novi zasedbi, pohvali Dalibor.

V tistem času je iz Srbije v Ljubljano pršel fant, ki kot diplomant dela za EU. Ko sva se spoznala, je dejal, da je kitarist, da si želi igrati, a se ne najde. Rekel sem mu, Zoki, ime mu je Zoran, pridi k nam, čeprav nismo tvoj kaliber ampak preigravamo stare dobre uspešnice, morda se ujamemo,« je Dalibor opisal začetek sodelovanja z novim članom, ki jim je odstrl svojo vsestransko glasbeno pot in nakazal željo, da se tudi on vrne k »starim dobrim časom«.

K Metodi gremo!

»Naši fani nas zlahka najdejo. Družabna omrežja pač. Sledijo nam na vsakem koraku,« je o ciljni skupini, ki jih časti, poudaril Branko Pajić, Dalibor pa je dodal, da je to generacija letnik 1969 pa do 1986, ki je iz otroških let stopala v zgodnjo mladost z obiskom znane gostile Jaklovec. »Zmenek je bil, ob koncu tedna k Metodi gremo,« se spominja. Med čakanjem na nastop, ko je množica iskala svoj kotiček sprostitve, sta Branko in Dalibor dejala, da te generacije – tudi prvih simpatij, ljubezni – ne srečaš nikjer, razen na njihovih »svirkah«. Pridejo in se sprostijo.

V lanskem letu je bila Korozija na polno zasedena, na vseh nastopih so bili sprejeti z ovacijami, tudi »po vrnitvi domov«, ko so ob koncu leta skupaj z Easy topom prepevali na »Najboljšem ribniškem rock žuru«.

Od kod ime Korozija?
Dalibor pravi, da se je prijelo v času, ko so hoteli kot najstniki biti nekoliko bolj strokovni. Takrat je namreč tolkel po nekoliko bolj zarjavelih bobnih. In, ker je bila – in je tudi še danes – rja prva nadloga, so si omisli bolj strokovno različico istega pojava, korozija.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki