fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice

Begunci iz Ukrajine dobili zatočišče na Travni Gori v Sodražici

Pred grozotami vojne je iz Ukrajine pobegnilo že več kot 1,5 milijona ljudi. Slovenska policija je od začetka oboroženih spopadov v Ukrajini obravnavala 381 državljanov Ukrajine, ki so izrazili namero za podajo prošnje za mednarodno zaščito. Začasno pomoč je beguncem ponudil tudi Dmitrii Kohansky, ki upravlja Dom na Travni Gori v občini Sodražica.

Dom na Travni Gori je pretekli teden odprl svoja vrata za 50 beguncev. Velika večina je bila žensk z majhnimi otroki. “Naše kapacitete sicer obsegajo 28 ležišč, spali so v spalnih vrečah, na tleh. Po noči ali dveh so odšli. Dom predstavlja samo tranzit,” nam v telefonskem pogovoru pojasni Dmitrii Kohansky. V prihodnjih urah bo dom zapustilo še okrog 20 beguncev, ki so si začasno bivališče uredili pri sorodnikih iz različnih koncev Slovenije.

Dom na Travni Gori beguncem predstavlja tranzit. FOTO: FB Dom na Travni Gori.

“Hrane, oblek, posteljnine imamo dovolj, premalo pa je finančnih sredstev za ostale stvari, ki jih potrebujejo,” pove Kohansky. Zmanjkalo je vode, ki jo bodo danes pripeljali gasilci, doda. Proti večeru pa pričakuje še okrog 35 žensk in otrok.

V večini so iz države pobegnile ženske in otroci. VIR: Posnetek zaslona FB Dom na Travni gori.

S seboj begunci prinašajo težke zgodbe, ki jih Kohansky nerad posluša. Pravi, da mu je pretežko in mu vzbujajo občutke groze. Sam sicer prihaja iz Moldavije.

Občine še naprej zbirajo pomoč za Ukrajino.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki