fbpx
E-UTRIP
Aktualno Črna kronika Kočevje Kronika Novice

PORAVNAVA SVETUJE: Vožnja pod vplivom alkohola – kaj se zgodi z vozniškim dovoljenjem?

Pred nekaj tedni me je ustavila policija. Napihal sem 1,25 in pred dvema dnevoma prejel sklep o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja. Kaj to pomeni? Ali bom obdržal vozniško? Mi jo vzamejo samo začasno? Kaj sledi?

Naš zakon določa odvzem vozniškega dovoljenja, v kolikor vas ujamejo pri prekršku, ki vam pridela 18 kazenskih točk ali več (za voznike začetnike 7 KT). Vendar obstaja način, da v praksi dovoljenje obdržite, v kolikor v času preizkusne dobe ne boste ponovno storili hujšega prekrška. Imetnik vozniškega dovoljenja lahko kadarkoli do pravnomočnega zaključka postopka o prekršku in do izvršitve sklepa o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja vloži predlog, da se mu začasno odvzeto vozniško dovoljenje vrne. Tega mora vložiti pri pristojnemu sodišču.

Pogoj je opravljen zdravniški pregled, ki stane cca. 120 €. Seznam pooblaščenih ambulant dobite skupaj s sklepom o začasnem odvzemu vozniške. Naročite se pri eni izmed njih in spišete predlog za vrnitev dovoljenja (ne pozabite vključiti vseh nujnih sestavin, lahko pa to uredimo tudi v naši pravni pisarni). Sodišče predloga brez priloženega zdravniškega spričevala vsebinsko niti ne obravnava – ga zavrže. Sodišče bo pri odločanju pozorno na vaše predhodne prekrške in psihofizično stanje ter seveda razloge, zakaj vozniško potrebujete nazaj.

V kolikor na tej točki dobite dovoljenje nazaj, postopek še ni zaključen. O stalnem odvzemu vozniške bo sodišče odločalo, ko bo vaš primer na vrsti. Takrat prejmete sklep o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja, na kar pa lahko sodišču predlagate oz. ga zaprosite, da izvršitev te kazni odloži. Na ta način se vam vozniško dovoljenje lahko odvzame pogojno, torej v praksi ga boste še imeli, vendar v času preizkusne dobe (od 6 do 24 mesecev, odvisno kolikor reče sodnik) ne smete storiti hujšega prekrška, določene so vam lahko tudi obveznosti, ki jih morate izpolniti (npr. udeležba na izobraževanju ipd.).

Sodišče bo, skladno z zakonom, upoštevalo predvsem »osebnost imetnika vozniškega dovoljenja, njegovo prejšnje življenje in obnašanje po storjenem prekršku, stopnjo njegove odgovornosti za prekršek in okoliščine, v katerih je storil prekršek, ter … ali je mogoče pričakovati, da ne bo več ponavljal prekrškov in da bo izpolnil obveznosti po zakonu o voznikih.« V kolikor vam bo vozniško dovoljenje vrnjeno, ga boste lahko uporabljali. Izjemno je potrebno paziti na roke v teh postopkih, saj v primeru zamude rokov ne boste mogli obdržati vozniške. Postopke glede odvzema vozniške vodimo tudi v naši pisarni, zato se lahko kadarkoli obrnete tudi na nas, najbolje takoj po prejemu globe za prekršek.

Želim vam varno na cesti, vaša svetovalka Samantha (030-300-602).

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki