fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Narava & zdravje Zanimivosti & Zabava

Naša domačinka s pravljico otroke osvešča o pomenu čebelarstva

V začetku novembra 2023 je izpod peresa pisateljice in apiterapevtke Nine Ilič izšla apiterapevtska pravljica EKRAMS. Pravljica je namenjena najmlajšim, tj. otrokom, ki obiskujejo vrtec in prvo triado osnovne šole.

Leta 2022 je medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine v maroškem Rabatu na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva vpisal čebelarstvo v Sloveniji. Nina Ilič, mednarodno priznana slovenska apiterapevtka in vzgojiteljica predšolskih otrok je napisala pravljico, ki je namenjena otrokom v vrtcu in v prvi triadi OŠ. Z njo želi otrokom in odraslim približati pomen čebel za naše zdravje, pa tudi našo aktivno vlogo ob odgovornosti za zdravje. Pravljico odlikujejo pravljični elementi, vpeti v resnično zgodbo, odlikuje pa jo še dodana vrednost: ilustrirala jo je prav glavna pravljična junakinja.

Pravljica predstavlja obogatitev sodobne apiterapevtske prakse in literarnega slovstva.

Kaj pa sploh je apiterapevtska pravljica? Apiterapevtska pravljica je pravljica, v kateri otroci spoznajo koristnost in čarobno moč znanja in čebeljih pridelkov. Zgodba 7-letne zlatolaske Eneje pripoveduje prigodo na način, ki ga otroci lahko razumejo in se z junakinjo lahko poistovetijo.

Pravljica otroke tudi seznani s čustvenimi reakcijami zlatolase Eneje in njene mame, prinaša tudi dragocen recept ter se dotika vrednot kot so družina, zdravje, znanje.

Ob prebiranju pravljice Ekrams otroci spoznavajo trajnostni pomen čebelarstva.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki