fbpx
E-UTRIP
Mag. Robert Tomazin. Foto: Alen Dabič.
Aktualno Gospodarstvo Kočevje Narava Narava & zdravje

Mag. Robert Tomazin: »Gozdarstvo ni samo poklic, gozdarstvo je poslanstvo«

Kočevje je največja občina v Sloveniji. Obsega 555 kvadratnih kilometrov površine, od katere kar 90 % predstavljajo gozdovi. Tudi glede gozdarstva se v zadnjih letih dogajajo številni premiki in razvojni preboji. Najboljši dokaz za to je denimo vseslovensko znan Festival lesa, ki je ustvaril prostor za razmislek o priložnostih, ki jih ponuja naša gozdnata Kočevska. Ravno zaradi tega povečanega zavedanja o vrednosti in pomembnosti lesa in lesne industrije, je na letošnjem Forumu odličnosti in mojstrstva kot eden izmed govorcev nastopil tudi direktor družbe SiDG, mag. Robert Tomazin. , ki je predstavil vizijo in strategijo družbe za prihodnjih deset let.

Mag. Robert Tomazin je glavni direktor slovenskega državnega podjetja SiDG od letošnjega februarja. Od nekdaj je že tesno povezan z naravo in gozdom, v svoji skoraj 30-letni karieri na področju gozdarstva in lesarstva je pridobil bogate izkušnje na operativni, strokovni in vodstveni ravni.
Glavnina slovenskih državnih gozdov, več kot 60 odstotkov se nahaja južno od Ljubljane, na našem območju, območju Kočevske. »Lahko je na Bledu veliko vode, takšne in drugačne, vendar pa pomorski biološki inštitut sodi na morje, tako tudi sedež Slovenskih državnih gozdov sodi v okolje, kjer je največ državnih gozdov, in to je v Kočevju,« je leta 2005, ko se je odločalo o sedežu družbe SiDG, svoje mnenje (in mnenje mnogih drugih) izrazil mag. Robert Tomazin.

VIZIJA in POSLANSTVO družbe SiDG

»Če nimamo vizije in, če se ne zgledujemo po najboljših, ne pridemo nikamor. Pogledati je treba svoje najboljše lastnosti, poiskati je treba svoje prednosti, začrtati pot in začeti z majhnimi koraki. Z majhnimi koraki, ki pripeljejo do velikih ciljev in ki nas popeljejo na pot odličnosti,« je poudaril Tomazin in povedal, da si družba SiDG želi z uresničevanjem novega strateškega načrta postati dober gospodar državnih gozdov, ki pri svojem delu spoštuje strokovnost in oblikuje dolgoročna partnerstva z vsemi, ki so kakorkoli vezani na gozd in gozdni prostor.

Poslanstvo družbe je naravni, trajnostni in mnogonamenski razvoj gozdov v lasti Republike Slovenije.
Strateški načrt družbe predstavlja osnovne usmeritve poslovanja saj določa operativne cilje in ukrepe na petih strateških področjih delovanja.

PET TOČK ZA (ŠE) BOLJŠIH DESET LET

1. Upravljanje z gozdovi z vsem spoštovanjem, z oblikovanjem dolgoročnih in stabilnih partnerskih odnosov., tako na področju del v državnih gozdovih kot pri prodaji gozdno lesnih sortimentov. Družba SiDG bo še naprej dopolnjevala kriterije za izbor izvajalcev, ki bodo zagotavljali enakopravnost ponudnikov, visoko stopnjo kakovosti pri izvedbi vseh del v gozdovih in hkrati spodbujala uporabo sodobnih tehnologij. Družba bo krepila lastne kapacitete za delo v gozdovih.

2. Razpolaganje z gozdovi v lasti Republike Slovenijein pridobivanje gozdov z nakupi, menjavami, prodajo gozdnih zemljišč in razdružitve solastnine. »Poseben poudarek bomo dali tudi na ustrezno informiranje lastnikov gozdov glede možnih prodaj in nakupov,«- tale narekovaj manjka, porosim dodaj! še doda Tomazin.

3. Podpora in razvoj gozdno lesnih verig, kjer je zagotovo najpomembnejša prodaja gozdno lesnih sortimentov (GLS), ki se izvaja na transparenten način ter pod enakimi pogoji za vse zainteresirane. Pri tem je cilj družbe SiDG čim več GLS prodati primarnim predelovalcem in z dolgoročnim sodelovanjem. Oblikovanje centrov za zbiranje in predelavo lesa bo usmerjeno v vzpostavljanje in razvoj gozdno-lesnih verig.

4. Rekreacija in turistična ponudba v gozdovih bo prav tako ena izmed petih temeljnih področij ukvarjanja družbe SiDG. Gozdni turizem in rekreacija sta definitivno temeljni iskalni »rubriki« tako domačih kot tudi tujih gozdnih gostov, ki jih moramo oziroma bi jih že morali izpolniti. Ponudba gozdnega turizma mora vključevati vzgojo in izobraževanje, opazovanje gozda in njegovih prebivalcev, rekreacijske dejavnosti, pa tudi nastanitvene možnosti in kulinarično ponudbo. Ključno bo sodelovanje z lokalnimi skupnostmi in obstoječimi turističnimi ponudniki.

5. Vlaganje v razvoj in zavzetost zaposlenih je definitivno pomemben dejavnik za uresničevanje strateških in poslovnih ciljev družbe. Namreč, zagotavljanje varnega dela in spodbudnega okolja, razvoj kompetenc zaposlenih in spodbujanje k odprtemu dialogu in komunikaciji znotraj podjetja so ključni ukrepi tega strateškega področja oziroma ključni ukrepi za uresničitev vizije in poslanstva SiDG.

Mag. Robert Tomazin: »Sprejetje strateškega načrta pomembno oblikuje pot prihodnjega delovanja družbe SiDG. Želimo postati družba kot pojem odličnosti pri gospodarjenju in nasploh pri odnosu do slovenskega gozda in celotnega življenja v njem. To bomo lahko dosegli le skupaj z zaposlenimi in vsemi, ki se čutijo povezani z gozdom. Tudi zato je moja ključna želja in pričakovanje, da znotraj stroke presežemo dosedanja razhajanja in v prihodnosti delujemo na osnovi načel kot so strokovnost, spoštovanje in sodelovanje

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki