fbpx
E-UTRIP
Aktualno Črna kronika Kronika

Tudi pri nas: krediti brez krčmarja

Kljub opozarjanju o spletnih prevarah, po medmrežju vedno znova krožijo objave posameznikov, ki ponujajo kredite in prežijo na naivne posameznike. Čeprav na območju PU Ljubljana ( kamor spadata Kočevje in Ribnica) ne beležijo porasta kriminalitete povezane z najemanjem kreditov, občasno še vedno prejemajo posamezne primere tovrstnih kaznivih dejanj. V večini gre pri teh primerih za ti. Nigerijske goljufije ali pa goljufije pri najemu kreditov, sporočajo iz PU Ljubljana.

»Posojilo brez plačila«, se glasi napis na Facebook objavi. Spodaj je pripisano, da kredit dobite že v 48 urah. Na dnu zapisa pa še kontakt osebe, ki naj bi do kredita pomagala priti.

S kontaktno osebo stopimo v stik, povemo, da se zanimamo za kredit. Oseba odgovarja zelo hitro in prosi za naše kontaktne podatke. Trdi, da gre za legalen posel in da za kreditom stoji krščanska misijonska fundacija v sodelovanju z največjo evropsko banko BNP Paribas.

Notar krščanske organizacije

Oseba trdi, da je notar krščanske organizacije in v polomljeni slovenščini »iz Google prevajalnika« nadaljuje pogovor z nami. Zanimamo se za kredit v vrednosti 200 tisočakov, ponudi nam 3 odstotno obrestno mero, plačilo v 216 obrokih, ta bi sicer znašal mesečno 1199 evrov. Kljub temu, da mu omenim, da s partnerjem skupaj zasluživa 1500 evrov, vseeno ponudi kredit. Kot dokaz, da gre za » resen posel« mi -državljan BIH-pošlje delovno dovoljenje.

Pogovora z njim nismo več nadaljevali. Žal pa se še vedno najde kdo, ki bi iz obupa pogovor in » posel« speljal do konca.

Screenshot pogovora

Ko bi kreditojemalec moral dobiti nakazan kredit, ni ne denarja ne “finančnega posrednika – kreditodajalca”

Policija večkrat opozarja na te vrste goljufij. »Neznanci ponujajo ugodne kredite, ki naj bi jih občani lahko najeli pri tujih finančnih ustanovah. Goljufi potencialnim kreditojemalcem običajno ponudijo visoke kredite po zelo ugodni obrestni meri, z odlogom plačila glavnice tudi leto in več. Ob podpisu kreditne pogodbe, ki je običajno v tujem jeziku, se kreditojemalec zaveže plačilu stroškov in zavarovanja kredita, kar običajno znaša do 10 % vrednosti kredita. Ko bi kreditojemalec moral dobiti nakazan kredit, ni ne denarja ne “finančnega posrednika – kreditodajalca”. Največkrat se izkaže, da je izmišljena tudi tuja finančna ustanova. Kreditojemalec se na koncu sicer lahko obrne na policijo, kateri pa pravzaprav ne more predložiti nikakršnih za preiskavo uporabnih podatkov, razen potrdil o nakazilu denarja ali pa še tega ne. Kreditna pogodba pa je ponarejena,« so nam pojasnili na PU Ljubljana.

Goljufije pri prodaji rabljenih izdelkov

V zadnjem času je pogosto goljufanje pri prodaji rabljenih izdelkov preko spletnih strani, ko se navidezni kupec zanima za nakup preko oglasa. Znesek, ki ga ponuja za odkup je dostikrat mamljiv, predlaga pa, da se nakup uredi preko dostavne službe, stroške pa plača prodajalec. »Obljubijo, da bodo ti stroški povrnjeni ob prihodu kurirja, ki bo poskrbel da bo prodajalec dobil plačano tako kupnino kot stroške pošiljanja za izdelek.  V nadaljevanju pošljejo povezavo naspletno stran za plačilo kurirski oziroma dostavni službi. Spletna stan je v resnici “prirejena” spletna stran znanih dostavnih podjetij, v resnici pa gre za nakazovanje na privatne račune v tujini, » na Policiji dodajajo, da je prevara izvedena že takoj ob poravnanih »stroških pošiljanja«, saj navidezni kupec sploh nima namena kupiti izdelka in so obljube po dostavni službi lažne. Po opravljeni transakciji so vsi kontakti prodajalca na socialnih ali drugih omrežjih ter spletne povezane izbrisane.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki