fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Gospodarstvo

Danes zadnje letošnje pokojnine

Upokojenci bodo danes prejeli zadnje pokojnine v letošnjem letu. Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) tako ohranjajo dosedanjo dolgoletno prakso, da v decembru zaradi praznikov ne čakajo z izplačilom na zadnji delovni dan v mesecu.

Banke ob tem opozarjajo, da bodo njihove poslovalnice na predpraznični petek, 31. decembra, odprte le do 12. ure. Zato strankam svetujejo, da nujna bančna opravila, ki so se jih namenili opraviti osebno, postorijo kak dan prej, za dvig gotovine pa uporabijo bankomat.

Dodatek sredi januarja

Novi protikoronski zakon, ki ga je v ponedeljek sprejel državni zbor, prinaša izplačilo novih enkratnih solidarnostnih dodatkov. Upokojenci s pokojninami do 732 evrov bodo dodatek prejeli v treh različnih višinah – 130 evrov, 230 evrov ter 300 evrov. Dodatek bo izplačan sredi januarja, navajajo na STA.

V februarju pa je predvidena redna uskladitev pokojnin, po oceni Zpiza naj bi znašala štiri odstotke, izplačan pa bo tudi poračun za januar. V ta namen bo treba na letni ravni zagotoviti približno 236 milijonov evrov.

Pri upokojevanju bodo prihodnje leto veljale nekatere novosti. Moškim se bo tako v letu 2022 starostna pokojnina za 40 let pokojninske dobe odmerila v višini 61,5 odstotka od pokojninske osnove. Zahtevana starost za pridobitev pravice do vdovske pokojnine pa bo za vdovo oziroma vdovca znašala 58 let, kar je pol leta več kot letos.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki