fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Zanimivosti & Zabava

Advent v Kostelu

Društvo Kostelskih žena Nežica se trudi v lokalno okolje vnesti poleg večjih projektov, ki temeljijo na ohranjanju kulturne in etnološke dediščine, tudi nove, manjše praznične vsebine, med katerimi je tudi (letos prvič) Advent v Kostelu.

V trški koči pod gradom Kostel so na ogled postavile več ducat ročno narejenih izdelkov, ki sodijo v ta čas. Čipkasti prtički, kvačkani obeski za na smrečico, svečniki, praznični aranžmaji, praktična darila (predpasniki, šali, kape, trakovi za na glavo, košarice) in še nekaj stvaritev … »Pravzaprav se je nabralo toliko inovativnih mojstrovin, da smo presenečene, kaj vse zmoremo članice tako majhnega društva,« je po ogledu povedala Mojca Skender, sicer članica društva. Dotaknila se je decembrskih praznikov polnih pričakovanj in časa med njimi, ki so posebni tudi po tem, da se (vsaj) za trenutek ustavimo, na nek način povlečemo črto pod opravljenim in nakažemo (tihe) želje za jutri.

Nežka Korpa.Meta Rus in Mojca Skender sta odraščali v hišah pod zidovi kostelskega gradu. V Koči, kjer je na ogled tudi razstav »Iz Babičine skrinje«.

Vonj po toplem domu

»Kdo se ne veseli duha teh praznikov in daril, tudi če so majhna, kot v našem odraščanju. Hrepenenja po čaju in toplem domu, ki ga je ogrevala peč na drva. Mucke, ki je predla v kotu in tudi ona čakala na svoj praznični priboljšek. Navsezadnje dedka, babice, mame, očeta, velike družine, ob slovesu starega in pričakovanju novega leta. Skromnost je bila naša olika, občutke smo si polepšali z majhnimi stvarmi. Kakšno bogastvo, bogastvo družinske ljubezni,« so se Mojci prikradli spomini.

Večina izdelkov je izdelanih iz recikliranega materiala, kar pomeni, da so ročne mojstrice sledile času. S sloganom “tvoj odpadek – moj izdelek.”

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki