fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Gospodarstvo & Politika Ribnica

Prebivalci Lepovč o Romih in kanalizaciji

Po podpisih Civilne iniciative Dolnjih Lepovč, ki nasprotuje selitvi romskih družin na novo lokacijo, pod nekdanjo komunalno deponijo na Mali gori, je na občino Ribnica priromalo tudi 40 podpisov lastnikov hiš in parcel iz Gornjih Lepovč. Občina jim je namreč izstavila račune za dela, opravljena pri izboljšanju obstoječe komunalne infrastrukture oziroma ob dodatni gradnji kanalizacije na tem območju, v tem primeru je porabila okoli 300.000 evrov.

V odloku o »Podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo za območje Občine Ribnica«, ki je bil v drugi obravnavi sprejet na zadnji letošnji seji občinskega sveta, 14. decembra, je razloženo, da je komunalni prispevek enkratno dejanje pri pridobivanju gradbenega dovoljenja in je enak na celotnem območju. Pri tem so izjema tisti, ki bodo na novo dobili kakšno vrsto komunalne opreme, takšen tipičen primer je kanalizacija v Gornjih Lepovčah, za katero je bilo pred dvema letoma izdano uporabno dovoljenje, zdaj pa so izdali odločbe.

Davščina je namenski vir

Župan Samo Pogorelc je povedal, da je višina komunalnega prispevka, ki je že dvajset let ime za nekdanjo komunalno takso, v pristojnosti vsake občine. Ta davščina – v Lepovčah naj bi pobrali okoli 90 tisoč evrov – je namenski vir financiranja gradnje komunalne opreme.

Primer: Za hišo bruto tlorisne površine, 175 kvadratov, na površini gradbene parcele 600 kvadratnih metrov, ki ima vso komunalno infrastrukturo, se po novem odloku cena podraži iz 5.670 evrov na 7.400 evrov. Glede na to, da je inflacija od julija 2020 (datum starega odloka) do avgusta 2023 znašala 20 odstotkov, gre pri novem odloku – sprejetem na seji – sicer za nominalno podražitev za okoli 30 odstotkov, realno pa samo za 10 odstotkov.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki