fbpx
E-UTRIP
Boter ene izmed lip bo Milan Kučan.
Brez kategorije Aktualno Dobro je vedeti Dom Hrana Izlet Kočevje Narava Narava & zdravje Novice Občina Zanimivosti & Zabava Zdravje

Park Jezero: Jutri ga bo slavnostno otvoril…

V četrtek, 17. junija ob 17. uri bo častni gost, prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan slavnostno otvoril čudovito prenovljen in prerojen jezerski okoliš, ob tem pa bo v parku zasadil tudi lipo in postal njen boter. Poleg parka bo tudi otvoritev portala spominskega obeležja v čast 30-letnice slovenske države. V ta portal, ki sicer na tej lokaciji stoji že nekaj časa, je umeščen del smreke iz kočevskih gozdov, ki je bila kot darilo Republike Slovenije ob 30-letnici plebiscita o samostojnosti Slovenije poslana v Vatikan in je krasila tamkajšnji trg Svetega Petra.

Portal spominskega obeležja.

Odprtje Parka Jezero je kamenček v mozaiku lepote Kočevske, ki bo krajanom pa tudi turistom na voljo kot kraj sprostitve, rekreacije, občudovanja prvinske narave in preživljanja letnega oddiha. Tako bodo dane nove možnosti in priložnosti za trajnostni razvoj turizma in gostinstva na območju jezera v Kočevju.

Park ima nekoliko manj kot 2 hektarja, na katerem se nahajajo gostinski lokal Ribič, burger bistro Big Bear, bivalna brunarica, zeliščni »Veronikin vrtiček«, »pomol Friderika in Veronike« z oknom in Veronikinim portretom, pa »trnek sreče«, »skala ljubezni« in ogromno drugih kulturno-umetniških skulptur, ki prostor še bolj popestrijo in ga naredijo še bolj zanimivega.

Park je nastal na področju, ki je bilo prej zelo degradirano in zanemarjeno, zato je takšen projekt zahteval kar precej truda, dela in predvsem volje, da ga lahko danes občudujemo v takšni podobi.

Ne občina, pač pa zasebnik!
Prostor je bil odkupljen predvsem z zasebnim kapitalom podjetnika Marjana Zajca in ta prostor je bil sedaj predan tudi javnosti, kar se – roko na srce – le redko zgodi.

Po štirih letih pogajanj končno odkup

Marjan Zajc, lastnik Parka Jezero.

V preteklih letih je zemljišča okoli jezera poskušala pridobiti tudi Občina Kočevje, a se je s trenutnim večinskim lastnikom zemljišča pogajala neuspešno. Uspelo pa je Marjanu Zajcu, ki je za to investicijo odštel okoli 120.000 evrov. »Štiri leta sem se za to zemljo pogajal z lastnikom, tako da res ni bilo lahko. A nismo obupali in na koncu nam je le uspelo,« pove Marjan Zajc.

»V času koronavirusa smo obnovili tudi že obstoječi del, torej lokal Ribič, ki smo ga razširili, zasteklili in pridobili dodaten prostor, ki mu pravimo Akvarij kavarna in ki bo odlično služil tudi v zimskem času. Razširili smo tudi terase, posadili smo drevesa, s čimer želimo doseči tudi čim bolj naravno podobo in pridih parka kot takega.

Posebno pozornost so namenili tudi spremljajočim objektom v smislu biološke in ekološke umestitve v prostor, tako, da se ti res zlijejo z naravno okolico.

Maja Perko, vodja Ribič bara je povedala, da so tudi na področju ponudbe in postrežbe naredili velik korak naprej. Z razširjeno ponudbo in novo opremo tako lahko zadovoljijo tudi najzahtevnejše stranke. Dejstvo je tudi, da je to edini lokal v neposredni bližini kočevskega jezera, zato je poleg kvalitete potrebno zadovoljiti tudi kvantiteto, namreč, obiskovalcev iz cele Slovenije, celo s celega sveta ne manjka.

Z zdravilnimi zelišči bogat Veronikin vrtiček

Venerin vrtiček, ki bo naslednje leto bogato razcveten.

V Parku Jezero najdemo tudi ljubek, v obliko srca postavljen vrtiček, ki so ga poimenovali Veronikin vrtiček in za katerega bo skrbela Ljuba Štefanič, ljubiteljica zelišč in dišavnic. Nahaja se namreč pod pomolom Friderika in Veronika in s svojo obliko tako ponazarja ljubezen. »Navdih za takšen pomol so bile Firence s svojim balkonom Romea in Julije, tako da se mi, Kočevci, pa lahko pohvalimo s pomolom Friderika in Veronike,« pove Roman Batis, zunanji sodelavec pri projektu. »Pomol kot tak pomeni varen privez, v tem primeru torej varen privez ljubezni.«

Ljuba Štefanič je želela s tem vrtičkom širši množici ljudi približati tudi zdravilna zelišča, ki se seveda lepo zlijejo s pridihom tukajšnjega parka. Med sprehodom po peščeni potki si bomo namreč vrtiček (ki ga bodo kmalu opremili tudi z informativnimi tablami opisov posajenih zelišč in dišavnic) lahko tudi ogledali in se o rastlinah tudi marsikaj novega naučili. »V njem se nahajajo od tistih temeljnih, vsem poznanih zelišč, do tistih, prinešenih iz gozda, ki so malo manj poznana, nekatera pa so celo strupena – seveda, ob napačni uporabi – zato previdnost ni odveč,« je povedala gospa Štefanič.

Trnek sreče (rudarjev, ribičev in vseh nas)

Trnek sreče za (bivše) rudarje in življenjsko spodbudo

Trnek simbolizira srečo. Rudarski pozdrav: »srečno!« Ribiči s trnekom »lovijo ribe«, v življenju pa tudi »lovimo srečo«. Trnek je tako povezal ti dve aktivnosti – nekdanjo rudarsko in sedanjo ribiško oziroma življenjsko, zato je kot tak tudi del zbirke skulptur Parka Jezero.

V načrtih je tudi prenos kipa rudarja izpred Rudarskega doma na Roški cesti, ki danes klavrno propada, zato bi bila umestitev v Park Jezero popolnoma na mestu. Tu bi lahko zaživel v svojem pravem, pozitivnem pomenu.

Kulinarični turizem v razcvetu, ponudba hrane je obvezna

Big Bear burger bistro pri Ribič baru.

Kulinarični turizem je v porastu, ljudem še nikoli ni dobra hrana oziroma dobra, kvalitetna sestavina pomenila toliko, kolikor jim pomeni danes. »Zdi se mi, da smo res začeli ceniti oziroma ločevati hrano na bolj in manj kvalitetno, na bolj in manj »naravno« in na bolj in manj vredno naše pozornosti,« pove Aleksander Gotovac, lastnik burger bistroja Big Bear. Pove še, da sta se z gospodom Zajcem ujela tako glede vizije in samega izgleda objekta, kot tudi glede ponudbe in stila hrane, tako da je sodelovanje res gladko steklo. »Že takoj sem se odločil, da želim uporabljati res kvalitetne sestavine iz lokalnega okolja in sestavine, ki bodo na prvo mesto postavljale kvaliteto in ne kvantiteto izdane hrane. Moj oziroma naš cilj je bil ponuditi takšne jedi, katere bi si upal postreči komur koli in ki bodo narejene iz dobrih, lokalnih in naravnih sestavin. In to smo v Big Bearju tudi dosegli. Seveda, glede na to, da se iz leta v leto vsi bolj trudimo čim manj škoditi okolju in obremenjevati naravo, smo se tudi pri nas odločili za kar najbolj bio in eko embalaže, v katerih naše jedi postrežemo in s tem skupaj s strankami tudi mi prispevamo k bolj zelenemu in čistemu okolju,« še doda.

Kaj Park Jezero nudi obiskovalcem?

Poleg rekreativne, sprostitvene dejavnosti, bo namenjen kiparskim, slikarskim delavnicam, delavnicam na področju dišavnic, mazil, čajev, eteričnih olj, raznim športnim dejavnostim, kot so čolnarjenje, supanje, kopanje, jadranje, potapljanje… Dogajale se bodo tudi predstavitve knjig in drugih podobnih del, organizirali bodo tudi razne koncerte in podobne kulturne prireditve, večere popularne glasbe, večere jazz glasbe in mnogo drugih prijetnih družabnih dogodkov.

Kompleks Parka Jezero bo z leseno brvjo povezan z občinsko glavno plažo

Ta kompleks se bo kmalu povezal z glavno plažo in spodnjimi pomoli, ki ga ureja Občina. Naredili bodo leseno brv, ki bo vse od parka do glavne plaže potekala nad vodo.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki