fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Glasba Kočevje Kultura Novice

FS Predgrad na folklornem festivalu v Pragi

V lanskem letu smo prejeli povabilo za udeležbo na Folklorni festival »Praški dnevi«, Prague Folklore Days 2019, katerega častni pokrovitelj je bil Millennium Travel s.r.o. Brez premišljanja smo se prijavili in zraven povabili sosednje prijatelje KD Stari trg, ki so z veseljem sprejeli povabilo. Tako so se začele skupinske priprave, iskanje sponzorjev, urejanje dokumentacije in priprava oblačil za nastop.

  1. julija ob 3. uri smo sedli na avtobus in v dobri družbi članov obeh folklornih skupin, s katerimi je pot minila ob petju, smehu in klepetu, po 12-ih urah prispeli v hotel Fortuna West. Tam nas je pričakal naš festivalski vodič – prevajalec Matej Kosar. V hotelu smo si razdelili sobe in se nato odpeljali na ogled v središče mesta, v Pragi desni in levi breg Vltave, ki povezuje znameniti Karlov most, na katerem je vsak trenutek zbrana nepregledna množica turistov. Most je dolg 520 metrov in zgrajen iz kamnitih blokov, danes most krasijo kipi, ki so večinoma le kopija prvotnih, ogledali smo si tudi druge znamenitosti središča Prage.

V petek ob 10. uri se je odvila otvoritev festivala – srečanje vodij skupin s predstavnikom za kulturo v občinski stavbi Prage. Sprejem je potekal v prijetnem in sproščenem vzdušju. Ob tej priložnosti smo prejeli zahvalo in z gostitelji izmenjali simbolična  darila.

Po končanem sprejemu smo si ogledali še del mesta – mestno hišo, ki je ena najbolj markantnih podob Prage, ki krasi mestni trg in prireditveni prostor, kjer smo ob 18.30 imeli prvi nastop. Ogledali smo si še Astrološko uro, ki je prva ura na mestni hiši. Pojavila se je v 15. stoletju in še danes velja za eno izmed najstarejših in najbolj zapletenih ur.

V soboto se je ob 10. uri začela praznična parada vseh skupin na staromestnem trgu. Od 50-ih držav smo prejeli številko 40 in festivalsko tablo z imenom skupine, katero nam je izročil Matej Kosar, naš spremljevalni festivalski vodič. FS Predgrad je uspešno zastopala svojo občino, mahali smo z našimi občinskimi zastavicami, ki smo jih dobili kot darilo Občine Kočevje – HVALA. Po paradi smo sedli v avtobus, se odpeljali v hotel, se preoblekli in nadaljevali ogled Praškega gradu. Praški grad je pravzaprav grajski kompleks in največji starodavni grad na svetu. Prvi del gradu je bil zgrajen že leta 870, pod Habsburžani pa je grad dobil novo podobo v renesančnem slogu. Po nekajurnem ogledu smo se odpeljali še na naš zadnji nastop, ki smo ga odigrali zelo sproščeno. Predstavili smo se še z dvema skupinama, torej FS Predgrad, KD Stari trg, Grajski pevci in tamburaška skupina. Po končanem programu je sledilo skupinsko slikanje. Za tem smo se odpeljali v hotel kjer smo se sprostili in odšli na zabavo.

V nedeljo ob 9.00 smo se polni lepih vtisov vrnili nazaj, domov v Predgrad.

Hvala vsem, ki ste nam kakor koli pomagali na tem festivalu.

Foto: Pavel Majerle Kukin

Po napornih dneh smo v soboto, 27. 7. 2019 organizirali tudi prireditev Pranger Predgrad 2019 in otvoritev Grajskega kala – igra » Spletke pri Grajskem kalu«, ki je bil sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja; Evropa investira v podeželje.

Zahvala gre občini Kočevje, zavodu Kočevsko in Krki d.o.o. za sofinanciranje na tem projektu.

Zahvaljujemo vsem nastopajočim, prav tako naši članici Nives Rauh za pripravljen scenarij, ki smo ga skupaj izvedli z dramsko skupino KD Stari trg ob Kolpi.

Jožica Matkovič, Predsednica KŠD Predgrad

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki