fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Novice Ribnica

Šmarnični obred v Zamostcu

Šmarnični zvonovi so že zapeli po številnih slovenskih župnijskih in podružničnih cerkvah ter vaških kapelah. Mesec maj je ves posvečen Mariji in težko bi našli kakšno ljudsko pobožnost, ki bi bolj razvnela slovenske vernike. Tudi v Zamostcu pri Sodražici, kjer bodo do konca tega meseca v večernih urah Šmarnični obredi, ena izmed ljudskih pobožnosti, ki se je verniki radi udeležujejo in jo ponekod tudi sami vodijo. Pred obnovljeno kapelico Marije žalostne mati božje dvajset tamkajšnjih otrok in toliko starejših priča o vaškemu verskem življenju, ki je najživahnejše prav maja. Da je tako bilo v času, ko je odraščala, po drugi svetovni vojni pa je bil ta obred nekoliko zakrit, po osamosvojitvi pa znova obujen, se spominja tudi domačinka Slava Lesar. V tem mesecu poleg drugih rož polagamo prav šmarnice na Marijine oltarje v cerkvah, v kapelicah in na hišne oltarčke. V Zamostcu še posebej, saj so dela pri obnovi vaške kapele, ki je bila zgrajena pred 120-imi leti, pri koncu.

Mariji, ponižni, skromni, čisti Devici prinašamo ta skromni šmarnični cvet, ki nas vabi, naj ga posnemamo v krepostih. Kogar človek povpraša, skoraj vsak ima lepe spomine na Marijin mesec. In ni jih malo, ki so pri obiskovanju šmarnic tako vestni in vztrajni, da ne manjkajo niti en dan. Tudi otroci.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki