fbpx
E-UTRIP
Featured Kočevje Novice Ribnica Zanimivosti In zabava

Hitreje z vlakom po ribniški dolini

Vlada RS je prejšnji teden sprejela sklep »o javni koristi za razlastitev delov zemljišč v katastrski občini Goriča vas pri Ribnici (območje naselja Hrovača) zaradi izgradnje povezovalne ceste za ukinitev nivojskih prehodov (prehodov ceste preko železniške proge) v sklopu projekta Modernizacija Kočevske proge-druga faza«.

Ta se je za tovorni in potniški promet od Grosuplja proti Kočevju (49 kilometrov) začela leta 2008. Tovorni vlak je po desetih letih v Kočevje prvič po obnovljenih tirih pripeljal aprila leta 2019, potniški pa v začetku januarja 2021. Na celotni trasi (od 81 so ukinili 51 nivojskih prehodov) pelje s hitrostjo med 80 in 100 kilometrov na uro. V okolici Hrovače, na razdalji enega kilometra pa vlak pelje s hitrostjo 30 kilometrov na uro. Gre za tretjo najdaljšo ravnino na železniškem omrežju v Sloveniji. Tam namreč še nista urejena dva nivojska prehoda, saj so se temu (tudi zaradi ponujene cene) upirali lastniki zemljišč po katerih bo potekala povezovalna cesta. Z razlastitvijo (lastniki zemlje bodo prejeli simbolično ceno) bodo nivojski (zavarovani) prehodi s povezovalno cesto zgrajeni še letos, po tem pa bo vlak med Kočevjem in Grosupljem peljal pet minut hitreje.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki