fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Hrana Narava & zdravje

Sladoled: letno si ga privoščimo okoli 4 litre

V prihajajočih dneh, ko bo zopet udarila vročina, bo sladoled še kako dobrodošel posladek. Ali ste vedeli, da so države članice EU v 2020 proizvedle 3 mrd. litrov sladoleda. Za predstavo, s to količino bi lahko napolnili 1.200 olimpijskih bazenov. Največja proizvajalka je bila Nemčija. Slovenija je v 2021 uvozila za skoraj 16 mio. EUR sladoleda, izvozila pa ga je več kot petkrat toliko, kaže statistika Statističnega urada Republike Slovenije.

V proizvodnji sladoleda Nemčiji sledi Italija, in sicer s 17 odstotki. V Slovenijo smo uvozili za 15,8 odstotkov te sladke pregrehe. Največ, 23 odstotkov iz Nemčije in dobrih 21 odstotkov iz sosednje Hrvaške. Največ našega sladoleda je Slovenija izvozila v Združeno kraljestvo in sicer 30 odstotkov. Dobrih 19 odstotkov pa smo izvozili v Nemčijo.

Koliko sladoleda pojeste? Po zadnjih podatkih Statističnega urada RS si povprečen Slovenec doma letno privošči 3,9 litra sladoleda.

Za liter sladoleda smo v letu 2021 v povprečju odšteli 3, 73 EUR.

Statistični urad RS vedno postreže z zanimivo statistiko. Ste vedeli, da v Sloveniji (podatek ob 1.1.2022.) živelo 568 Lučk, 60 Maximov, 369 Tomov. Pri nas živi tudi 79 prebivalcev s priimkom Ježek in 27 prebivalcev s priimkom Kornet.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki