fbpx
E-UTRIP
Po sledeh medveda … FOTO: Petra Draškovič Pelc.
Aktualno Izlet Kočevje Novice

TURIZEM V KOČEVJU: (vsaj) TAKO USPEŠNO, KOT LANI!

Slovenijo tujci najpogosteje opišejo kot deželo, v kateri si lahko v istem dnevu na morju, v gorah, na kmetiji in v nakupovalnem centru. Slovenija je zeleno srce sredi Evrope, kjer res vsak lahko najde nekaj zase. Tako majhna, a tako raznolika. Ne glede na to, ali imate radi začrtane poti, ali pa raje »skrenete« izven tirnic, povsod naletite na presenetljive lepote in butična doživetja. In včasih – ali bolje rečeno, pogosto – se tega mi, njeni prebivalci, ne zavedamo.

Turizem je pojem, ki opisuje potovanje zaradi razvedrila, oddiha ter njegove spremljajoče dejavnosti. Statistični podatki kažejo, da je Slovenijo največ tujih gostov obiskalo v letu 2019, in sicer kar 4.701.878. Domačih gostov je bilo največ v »koronskih časih«, leta 2020 in 2021, lani recimo kar 2.170.998. Razlog za to verjetno tiči prav v zaprtju meja ter turističnih bonov.

Kočevska je definitivno destinacija raznolikih možnosti preživljanja prostega časa, ki lahko zadovolji tako željne akcije, kot tiste, malce bolj umirjene. Gozd, jezero, kolesarske poti, pestra zgodovina in prijetne namestitvene kapacitete so definitivno prednosti, ki na majhnem prostoru ponujajo ogromno možnosti. O pričakovanjih, ponudbi in dosedanjih turističnih dosežkih in presežkih smo povprašali Nadijo Kolmanič z Zavoda Kočevsko.

Trenutne razmere več kot ugodne

Nadija pravi, da – glede na trenutne razmere in sproščene omejitve glede prehajanja mej – pričakujejo, da bo letošnja turistična sezona na Kočevskem vsaj tako uspešna kot lanska. »Po podatkih Slovenskega statističnega urada je bilo v Kočevju v prvih štirih mesecih letošnjega leta zabeleženih 4.546 prenočitev (lani v enakem obdobju pa le 163). Znotraj destinacije je bilo med januarjem in aprilom zabeleženih 7.733 prenočitev (*podatki za Kočevje in Kostel; Osilnica podatkov ne sporoča, torej je dejansko število večje), od tega 6.593 ali 85 % domačih gostov in 1.140 tujih,« postreže še s številkami.

»V okviru projekta, ki ga sofinancira Slovenska turistična organizacija, tudi letos izvajamo obširno digitalno kampanjo na domačih in tujih trgih, v kateri izpostavljamo naše naravne danosti in ponudbo destinacije. S tem vsako leto zaobjamemo tudi veliko tranzitnih gostov in podaljšujemo sezono izven glavnega poletnega obdobja,« pojasni, na kakšen način so se lotili promocije in predstavljanja naših krajev.

Največ prenočitev v Sloveniji beležijo občine Piran, Ljubljana, Kranjska Gora, Bohinj, Bled.
Največ obiskovalcev iz tujine prihaja iz Nemčije, Avstrije, Italije, Češke in Nizozemske.

(Iz leta v leto bolj) pestra ponudba

Turistična ponudba na Kočevskem je pestra in atraktivna – tako za obiskovalce, kot tudi za domačine. Kot pravi Nadija Kolmanič, so v letošnjem letu zaznali povečano število zaključenih skupin upokojencev, ki se na enodnevni izlet pripeljejo z vlakom in iščejo krajša vodenja. Te skupine pogosto obiščejo tudi Bunker Škrilj, ki ima letos v primerjavi z enakim obdobjem lani, precej večje število obiskovalcev.

»Vedno bolj priljubljen je MTB Trail center Kočevje v Dolgi vasi, kjer smo v primerjavi z enakim obdobjem v lanskem letu zabeležili večje število obiskovalcev. Letos se bo tam ponovno odvil festival Flat Out Days, ki je največji gorsko-kolesarski festival v Sloveniji in vsako leto privabi obiskovalce iz vse Evrope, ter priznane gorske kolesarje iz celega sveta. V MTB trail centru Kočevje sicer prevladujejo slovenski gostje, povečuje pa se tudi obisk iz bližnjih držav,« vedno večjo popularnost (gorsko-) kolesarskih poti opaža Kolmaničeva.

V MTB trail centru Kočevje je na voljo že več kot 15 km trailov različnih težavnostih stopenj, od takih, ki so primerne za začetnike, do trailov za zelo izkušene gorske kolesarje.

Med domačimi gosti je zelo priljubljeno tudi Kočevsko jezero, ki je popularna točka za druženje, nudi pa tudi odlično točko za raziskovanje Kočevske s kolesom ali pohodništvom.

5-zvezdično doživetje

»Med tujimi gosti je vedno več zanimanja za naše trajnostne programe sledenja in opazovanja divjih živali, predvsem rjavega medveda. Vodeno doživetje Opazovanja in spoznavanja medveda v njegovem življenjskem okolju je bilo s strani Slovenske turistične organizacije prepoznano kot 5-zvezdično doživetje, ki nudi edinstveno, avtentično in butično doživljanje narave in posebnosti Kočevske,« zanimivo in predvsem unikatno ponudbo predstavi Nadija.

Na doživetju opazovanja medveda vodnik udeležence vodi v gozd, kjer iščejo in spoznavajo sledi živali, se poučijo o tej veliki zveri, obiščejo Medvedovo sobo v Kočevski Reki, se okrepčajo na gozdni jasi s piknikom lokalnih dobrot ter v večernem času iz varnega zavetja pričakajo prihod medveda.

Nedvomno velja, da se je Kočevska v zadnjih nekaj letih iz skorajda neopaznega, skritega bisera spremenila v življenja poln diamant, ki je iz leta v leto bolje »zbrušen«.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki