fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Gospodarstvo Gospodarstvo & Politika

Čebelarjem zaradi lanskega izpada na voljo do 190.000 evrov

Kmetijsko ministrstvo je v javno razpravo posredovalo predlog odloka o finančni pomoči za nadomestilo škode v čebelarstvu v 2023. Odlok bo podlaga za izvedbo finančne pomoči čebelarjem, ki so lani zaradi neugodnih vremenskih razmer utrpeli izpad čebeljih pridelkov. Za pomoč so predvidena proračunska sredstva v višini do 190.000 evrov.

Škoda v čebelarstvu in posledična izguba dohodka je lani nastala zaradi slabih vremenskih razmer, zaradi katerih se je zmanjšalo medenje medovitih rastlin.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sporočilu za javnost navajajo pojasnila Čebelarske zveze Slovenije, da so težave povzročale mila zima, ki je povzročila prehiter razvoj rastlin, pozeba v aprilu, nestanovitno vreme v maju in prvi polovici junija ter nasploh velike količine padavin v času medenja. Čebelarji tako donosov za pokrivanje dnevnih potreb čebel skoraj niso beležili vse do prve tretjine lanskega junija.

V skladu s predlogom odloka so do pomoči upravičeni čebelarji, vpisani v centralni register čebelnjakov, katerih kmetijska gospodarstva imajo standardni prihodek za čebele za leto 2022 najmanj 4000 evrov, hkrati pa znaša delež standardnega prihodka za čebele v skupnem standardnem prihodku kmetijskega gospodarstva za leto 2022 najmanj 50 odstotkov. Čebelarji morajo izpolnjevati tudi pogoje glede pokojninskega in invalidskega ter zdravstvenega zavarovanja.

Predvidena finančna pomoč znaša 14 evrov na čebeljo družino, pri čemer se upošteva število čebeljih družin v čebelnjakih, prijavljenih v registru čebelnjakov na dan 30. junij 2023.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki