fbpx
E-UTRIP
Peter Andolšek. FOTO: Marcin Bulanda
Izpostavljeno Aktualno Ribnica Zanimivosti & Zabava

Peter je okronan za najboljšega na svetu

Med 10. in 20. avgustom je na Poljskem, kjer letos praznujejo 550. obletnico rojstva poljskega astronoma Nikolaja Kopernika, potekala 16. Mednarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike, ki se jo je udeležila tudi slovenska ekipa. Domov se vrača z eno zlato, dvema srebrnima, eno bronasto medaljo in pohvalo. Skupni zmagovalec olimpijade pa je Peter Andolšek, dijak tretjega letnika Gimnazije Bežigrad, doma z Velikih Poljan.

»Pa imamo olimpijskega šampiona v družini, » je na družabnem omrežju zapisal njegov oče Jože Andolšek, ki je vodil protokol ob odprtju spominske sobe PGD Velike Poljane, v soboto pa je zvedel za veliki uspeh sina. In spomnil, da je Peter šel na Poljsko prepričan, da se bo zavihtel med zvezde. Tretje leto zapored je prejel zlato kolajno, kar ni uspelo še nobenemu slovenskemu tekmovalcu na olimpijadah iz znanja naravoslovnih ved. In zmagal kot najboljši mladi astronom na svetu. »Peter, ponosni smo nate,« je zapisala mama Anita.   

Najboljši med najboljšimi

»Bil je najboljši med najboljšimi. Poleg absolutne zmage je zmagal tudi v dveh od treh kategorij, v astronomskih opazovanjih in obdelavi astronomskih podatkov,« so sporočili z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko.

V desetih letih, odkar se tekmovanja udeležujejo slovenski dijaki, je to drugič, odkar ima Slovenija skupnega zmagovalca. Leta 2017 je na Tajskem zmago dosegel Aleksej Jurca. Gre za izjemen dosežek, ki ne uspeva niti najmočnejšim ekipam na svetu. »Peter je še na Poljskem. Domov se vrača danes proti večeru. Na Velikih Poljanah mu bomo okoli 18. ure pripravili prisrčen sprejem,« je še dejala ponosna mama.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki