fbpx
E-UTRIP
Aktualno Hrana Narava & zdravje

Izbor najboljših restavracij za leto 2020 The Slovenia Restaurant Awards

Po pandemiji smo si vsi zaželeli odličnih slovenskih restavracij. Ne le na domačih tleh, tudi na svetovnem kulinaričnem parketu slovenske restavracije dosegajo vse več priznanj in s tem širijo zanimanje za našo državo. Včasih imamo občutek, da nas tuji gostje bolj cenijo, pa vendar smo letos pri izboru prejeli rekordno število glasov, torej smo tudi Slovenci postali pozorni na naše kuharske mojstrice in mojstre in bolje cenimo njihovo delo. V strokovnem delu smo prejeli 6.520 glasov gastronomskih združenj, pri glasovanju splošne javnosti pa kar 27.630 glasov. Skupaj kar 34.150 glasov za The Slovenia Restaurant Awards 2020!

Niko Slavnič, The Slovenia: “Gostinci so naš ponos – so gastronomska moč države.”

Virtualna podelitev kot odgovor na trenutno situacijo

Zaradi pojava virusa Covid-19 smo že tradicionalni 4. dogodek preselili na virtualno platformo. Primorani smo odpovedati celoten program, se prilagoditi situaciji in iz samega izbora potegniti najboljše. K pogovoru smo preko aplikacije ZOOM povabili tri zmagovalce v kategoriji National TOP 3 – Valter Kramar (Hiša Franko), Uroš Štefelin (Vila Podvin) in Tomaž Kavčič (Dvorec Zemono – Gostilna pri Lojzetu). Tema pogovora so bile trenutne razmere v gostinstvu, kulinarične nagrade ter pomen in razvoj v prihodnje. Restavracije se morajo hitro prilagoditi novi realnosti, preoblikovati in inovirati svoje poslovanje za preživetje.

Valter Kramar, Hiša Franko: “Korajžno naprej! Preživeli bomo samo s kvaliteto.”

Prihodnost izbora TSRA

Kot nam je zaupal Niko Slavnič: “Prihodnost odlične hrane je vedno svetla. Kratkoročna prihodnost pa je odvisna od razvoja kulinarike tako s strani restavracij kot porabnikov, ki jih je vse prizadela pandemija. Kljub temu bomo še vedno izpeljali večerjo presežkov, The Slovenia Dinner z vrhunskimi kuharskimi mojstri. Ta se obeta že v jeseni letošnjega leta na prav posebni lokaciji v Ljubljani. Prav tako pa bomo izbor prilagodili potrebam in možnostim trga, saj država še vedno ni našla posluha kot za tuje izbore restavracij.”

Uroš Štefelin, Vila Podvin: “V tej situaciji je vse precej motivacijsko – potrebno se je prilagajati, sodelovati in pogumno zreti naprej. Vsem od nas je na prvem mestu gost in presenečen ter hvaležen sem, da se gostje vračajo.”

Zmagovalci izbora The Slovenia Restaurant Awards 2020:

Vrhunske slovenske restavracije so se potegovale v različnih kategorijah in regijah. Za najboljšo restavracijo v regiji Alpska Slovenija je bila razglašena Hiša Franko, na področju Mediteranske & Kraške Slovenije je prejela laskavi naziv Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, v regiji Termalne Panonske Slovenije je bila za najboljšo izbrana Hiša Denk, v Ljubljani in osrednji Sloveniji pa je navdušila Restavracija JB.
Laskavi naslov najboljše gostilne je prejela Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, za najboljšo hotelsko restavracijo je bila izbrana City Terasa, naziv najboljšega kulinaričnega novinca v izboru pa je prejela Gostilnica in pivnica Stari Pisker, ki si je prislužila tudi še nagrado Vox populi, z največ glasov s strani javnosti. Letos prvič je bila podeljena tudi nagrada za najboljšo turistično kmetijo, katere naziv je prejela Domačija Majerija.

Ana Roš, Hiša Franko: “Skačemo v vodo, a globine ne poznamo. Želimo si, da situacijo preživimo, saj je to za vse nas kar velik finančni udarec.”

Na koncu so bili razglašene tri najboljše restavracije v Sloveniji po skupnem številu točk. Naslove najboljših TOP 3 The Slovenia Restaurant Awards je prejela trojica slovenskih restavracij, Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, Hiša Franko in Vila Podvin. Nagrado za najboljše tri je podelilo podjetje Belmond d.o.o. Vsak od njih je prejel rum Diplomatico Single Vintage 2005.

Tomaž Kavčič, Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono:

“Tovrsten izbor nam vliva voljo za naprej. Verjemite mi, vsi ki se trudimo in ki nam je na prvem mestu gost in gledamo na kvaliteto, bomo šli naprej. Odprti smo že tri tedne in gostje se vračajo.
To leto je potrebno čim prej pozabiti, še prej pa je potrebno priti do konca. Na izgube ne smemo misliti, temveč moramo misliti na ekipo in gosta.”

Spomnimo, na potek samega glasovanja in kriterije po katerih so se v letošnji izbor uvrstile restavracije.
Člani strokovne komisije (doc. dr. Aleš Gačnik, dr. prof. Janez Bogataj in Yuri Barron) so nabor 249 restavracij izbirali na sledeči osnovi:

Kriteriji:

  • restavracija mora biti odprta najmanj eno leto,
  • hrana in pijača (raznovrstnost, kakovost sestavin, prezentacija jedi, skladnost okusov, inovativnost ter primerno spajanje hrane in pijače),
  • storitev (pozdrav, postrežba, način priporočanja hrane in pijače ter znanje strežnega osebja).

Na osnovi tega se oblikuje skupna enotna ocena “splošnega zadovoljstva” ob obisku restavracije.

Potek glasovanja je potekalo v naslednjem zaporedju:

STROKOVNO GLASOVANJE (teža glasov – 75%):

  • Kdaj se glasuje: 1.2.2020 – 29.2.2020
  • Kdo glasuje: Članih društev Gastronomske Akademije, 3 predstavniki vsake restavracije ter Foodiji po pravilu ena oseba en glas
  • Za koga se glasuje: za vse restavracije uvrščene v izbor

JAVNO GLASOVANJE (ponder glasov – 25%):

  • Kdaj se glasuje: 1.3.2020 – 31.3.2020
  • Kdo glasuje: Celotna javnost po pravilu ena oseba en glas
  • Za koga se glasuje: za višje uvrščeno polovico restavracij iz strokovnega dela glasovanja (polovica restavracij iz vsake regije)

Vse prejete glasove je ob koncu glasovanja javnega dela, prejela revizijska hiša Deloitte. V strokovnem delu smo tako prejeli 6.520 glasov, pri glasovanju splošne javnosti pa kar 27.630 glasov. Skupaj tako 34.150 glasov. Deloitte je neodvisna revizijska hiša, ki vsako leto poskrbi za kredibilnost glasovanja in pravilno preštete glasove.

Ekipa The Slovenia

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki