fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kultura Zanimivosti & Zabava

Na Škrabčevi domačiji o begunskih valovih

Ovire za srečanja so padle, svet z zanimivimi ljudmi in zgodbami gre naprej. Na Škrabčevi domačiji ga včasih zaustavimo za uro ali dve in za vse naše drage goste in prijatelje. Pogrešali smo se, predolgo, zdaj pa že nemirni napovedujemo novo srečanje.

Vabljeni na pogovorni večer

V sredo, 10. junija 2020, ob 19. uri
vas na vrt Škrabčeve domačije vabi
Marcel Štefančič ml.,
mož, ki je opisal več filmov, kot jih navaden Zemljan lahko prebavi, in prva avtoriteta talk showa na slovenski televiziji.
Njegovo gost bo
Boštjan Videmšek,
mož, ki je preveč videl.

Vroči mediteranski bazen pozna do zadnjega kriznega zaliva. O begunskih valovih na obalah Evrope je pisal že par let pred izbruhom humanitarne krize. Med begunci na Siciliji je bil priča njihovih apokaliptičnih stisk. Na bližnjevzhodno prizorišče se redno vrača že dve desetletij. Priznava, da objektivno novinarstvo ne obstaja in da je poročevalec s svojimi etičnimi in političnimi stališči odgovoren za podobo, ki jo riše bralcu. Prisega na literarne reportaže kot presek podajanja neponarejenih dejstev in neprikritih občutkov. Njegovo pisanje odkriva neposreden, oster in seveda terenski vpogled na begunsko-migrantske poti, krizna in vojna žarišča, posledice klimatskih sprememb, globalen spopad za energetske vire in vodo, razkroj demokracije in vzpon skrajne desnice ter “novih” totalitarizmov.

Boštjan odrinil na mednarodno novinarsko sceno

Po slabih dveh desetletjih so se vse njegove oddaljene teme primaknile, Boštjan pa je odrinil na mednarodno novinarsko sceno in je, kot se grdo in pravično reče, »na trgu«. Begotnost časopisnih objav presega z izborom reportaž v knjigah, kjer dobijo širši okvir in globinsko sliko. Domače knjižne izdaje bogatijo tudi tuje, še posebej je odmevna Dispatches from the Frontlines of Humanity, izšla pri založbi Cambridge Scholar Publishing. Vmes mu pripovedni dar včasih pobegne k ustvarjanju dramskih dialogov ali steče za maratonci.

Pogovorni večer v skladu s zdravstvenimi smernicami

Pogovorni večer oblikujemo v skladu s predpisi NIJZ. V primeru slabega vremena dogodek odpade. Spremljajte FB profil Škrabčeve domačije ali spletno stran www.skrabceva-domacija.com.

Polona Lovšin, Škrabčeva domačija

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki