fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno

V Loškem Potoku za oreh debela toča

Zjutraj in dopoldne je Slovenijo že prešlo nekaj močnejših nevihtnih celic, še naprej pa povsod velja povečana verjetnost krajevnih neurij, ki bodo najpogostejša popoldne, zvečer in v prvem delu noči na soboto, napovedujejo vremenoslovci. Pričakujejo močne sunke vetra, nalive, udare strel in krajevno tudi točo. Izdano je oranžno opozorilo.

Nevihte se bodo zaradi močnejšega zahodnega vetra v višjih plasteh ozračja premikale večinoma od zahoda proti vzhodu, možno pa je tudi lokalno proženje neviht, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso).

Po že burnih minulih dneh se je petkovo pestro vremensko dogajanje pri nas začelo zgodaj zjutraj z nevihtami na Primorskem in severozahodni Sloveniji, kasneje so nevihtne celice potovale predvsem čez južno polovico države. Center za obveščanje je s teh območij danes prejel nekaj novih obvestil o dogodkih, povezanih z neurji, aktivirani so bili gasilci, podatkov o morebitni novi škodi za zdaj še ni.

Je pa med drugim silovito neurje s kot oreh debelo točo danes zjutraj zajelo območje Loškega Potoka, poroča Meteoinfo Slovenija.

Gasilci in druge službe po državi so na terenu že zaradi posledic neurij, ki že več kot teden dni s krajšim presledkom skoraj dnevno pustošijo po državi. Zadnje dni so posledice ujme najhujše na območju Gorenjske, Dolenjske in na Celjskem.

Reke na območju Celja in Slovenskih Goric ter na Koroškem in Gorenjskem po hitrem naraščanju v četrtek popoldne in zvečer danes že upadajo. Zmerno naraščata le Pesnica v srednjem in spodnjem toku, ki se razliva v manjšem obsegu, ter Sava dolvodno od sotočja s Savinjo. Vodnatost rek na omenjenih območjih je še povečini velika, medtem ko so reke drugod po državi malo vodnate z ustaljenimi pretoki, pa navaja hidrološko poročilo Arsa.

Hidrologi ob današnji vremenski napovedi opozarjajo, da bo danes in predvsem v noči na soboto ob nevihtah verjetno hitro naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek v več delih države. Verjetno bo tudi poplavljanje padavinskih in zalednih voda. Danes zvečer bo ob nevihtah z okrepljenim vetrom možno tudi prehodno povišano valovanje morja.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki