fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Novice

Ali v nedeljo lahko kosimo travo?

Ste tudi vi mnenja, da se v nedeljo ne dela? Po napornem delovnem tednu si večina rada privošči dan brezdelja, ampak si ga tudi vaš sosed? Številnim nedelja predstavlja edini dan v tednu, ko lahko v miru kaj postorijo – recimo pokosijo travo. Pa vas lahko motijo med nedeljskim počitkom?

»Še preden spijem prvo kavo, sosed že vžiga kosilnico. Ne razumem, kako si ne razporedi časa drugače. Glede na to, da je upokojen, mu ne bi bilo treba kositi v nedeljo. Bi kar poklical inšpekcijo.«

»Mene ne moti, če ljudje v nedeljo kosijo. Še posebej, če vem, da med tednom delajo in nimajo časa. Tako pač je danes, pridemo iz službe ob 17. in je kar naenkrat večer.« Ta debata, kateri smo po naključju prisluhnili, nam je dala misliti: ali v nedeljo lahko kosimo in ali se v to lahko vmeša inšpekcija? To področje je včasih urejala država, danes pa je večinoma urejeno na ravni posamezne občine. Do leta 2006 so bila dela, ki povzročajo hrup, strogo prepovedana. Z ukinitvijo zakona je država podelila pristojnost občinam. Recimo v Ljubljani košnja v nedeljo ni prepovedana, v Makolah prekrškarje oglobijo za 80 evrov, v Trzinu in na Brezovici pa za 200 evrov.

Kako je v Ribnici in Kočevju?

Tako Občina Ribnica kot Občina Kočevje nista sprejeli posebnega odloka, ki bi ob nedeljah in praznikih omejeval uporabo kosilnic ali drugih strojev za košnjo.

Kljub temu pa je treba upoštevati pravila javnega reda in miru, ki jih veleva Zakon o varstvu javnega reda in miru, sicer se lahko predvidi kazen za nedovoljeni hrup. Če nas zakon ali odlok ne omejujeta glede dneva, pa nas omejujeta glede ure. Med 22. in 6. uro namreč velja nočni mir, ki velja po celotni državi.

Košnja torej v nedeljo in praznike ni prepovedana. Na vas pa je odločitev, ali boste v nedeljo sosedu kalili mir, ali pa boste preslišali kosilnico in razumeli soseda, da morda prej ni utegnil pokositi.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki