fbpx
E-UTRIP
(Foto: Kmetija Plavica)
Aktualno Narava Narava & zdravje Novice

Poklic fitoterapije bo prvič v zgodovini Slovenije postal legalen

“V letu 2020 smo naredili velik korak na področju zdravljenja z zdravilnimi rastlinami – fitoterapiji. Skupaj s Fakulteto za zdravstvene vede iz Novega mesta smo namreč dobili koncesijo za izobraževanje fitoterapije iz Ministrstva za zdravje. Pri tem gre velika zasluga Dr. Nevenki Kregar, ki je z vztrajnim delom pridobila koncesijo. Mislim, da je to prvi primer v Republiki Sloveniji, da bodo bodoči lahko legalno opravljali ta poklic,” z veseljem sporoča Jože Majes iz Kmetije Plavica.

Šolanje bo steklo že v marcu

Šolanje naj bi se predvidoma začelo v mesecu marcu tega leta. Vsi, ki se bodo želeli izobraževati v tej smeri, bodo morali imeti najmanj srednješolsko izobrazbo. Tistim, ki so pridobili srednješolsko izobrazbo v medicinskih šolah, pa ne bo potrebno delati izpitov iz medicinskih predmetov. Predmetnik bo vseboval tudi zdravstvene vede iz anatomije, patologije, fiziologije in prve pomoči, pravi Majes.

“K sodelovanju smo povabili vse ume v Sloveniji, ki poznajo zdravljenje z zdravilnimi rastlinami, aplikativne botanike, fizioterapevte, izdelovalce pripravkov, poznavalce zgodovine zdravilnih rastlin in praktike iz tega področja.”

Kako bo potekalo?

Šolanje bo predvidoma trajalo eno leto in bo v Novem mestu in Ljubljani. Študij fitoterapije bo ob vikendih in ob delu. Fakulteta pričakuje, da bo v dveh letih pridobila koncesijo za univerzitetni študij fitoterapije. “Končno bomo legalizirali to, kar smo si vsa leta v Sloveniji želeli,” dodaja. V kolikor se zanimate za tovrstno izobraževanje, pokličite Univerzo za zdravstvene vede v Novem mestu, oziroma Dr. Nevenko Kregar.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki