fbpx
E-UTRIP
OŠ Zbora odposlancev.
Aktualno Iz naših šol Kočevje Novice Ribnica

Stanje na osnovnih šolah po krompirjevih počitnicah: mirno, a le ob upoštevanju navodil stroke

V času krompirjevih počitnic je marsikdo s strahom spremljal novice, kako bo s šolanjem po koncu počitnic. Epidemiološka slika zaenkrat še dopušča šolanje po modelu B, torej, da se vsi učenci izobražujejo v šoli v skladu s priporočili NIJZ. Je pa strokovna skupina sprejela dodatne ukrepe proti širjenju covid-19, in sicer se je povečala pogostost presejalnega testiranja za vse zaposlene na vsakih 48 ur. Dodatno se uvaja samotestiranje za vse učence osnovne šole, dijake in študente. Obvezno je nošenje mask ne glede na izpolnjen pogoj PC. Stanje v šolah na kočevsko-ribniškem območju je obvladljivo. Vprašanje pa je, kaj bo prinesla jesen in »virusom naklonjeno« vreme. Upamo, da ne ponovnega šolanja na daljavo.

»Trenutno je stanje kar mirno,« nam je na novinarsko vprašanje o stanju po počitnicah odgovorila Darja Delač Felda, ravnateljica Oš Ob Rinži. Trenutno so na šoli vsi razredi, je pa v izolaciji na domu sedem učencev od četrtega do osmega razreda. V izolaciji sta na današnji dan tudi dva učitelja. »Redno izvajamo vse zaščitne ukrepe v skladu s protokoli. Dodatno bomo v tem mesecu vsem zaposlenim (cepljenim, prebolevnikom in necepljenim) zagotovili komplet 5 testov za hitro testiranje na domu, da se bodo lahko v primeru znakov okužbe testirali v domačem okolju. Predvideno hitro testiranje zaposlenih, ki ne izpolnjujejo PC pogoja, pa se bo še naprej izvajalo v šoli,« pojasnjuje ravnateljica. Na Oš Ob Rinži se mora hitrega testiranja v skladu z novim odlokom udeleževati 28 odstotkov zaposlenih.

Da bi se v šole vrnilo čim več zdravih otrok in zaposlenih, si je v času počitnic želel Peter Pirc, ravnatelj OŠ Zbora odposlancev Kočevje. Trenutno je zaradi tesnega stika doma pet učencev, sedem pa jih je pozitivnih. Iz šole sporočajo, da so zboleli štirje učitelji, do prenosa okužb je prišlo v domačem okolju. Ravnatelj poudarja, da si vsi želimo odprtih šol, a da ta želja » žal ratuje pobožna«. Dodaja, da je samotestiranje prostovoljno, a hkrati upa, da se ga bodo učenci posluževali.

V šolske klopi OŠ Stara Cerkev danes ni sedlo 35 učencev, od tega so štirje pozitivni na korona virus. Tudi v Stari Cerkvi si želijo, da bi se učenci posluževali samotestiranja, ki bi lahko preprečilo šolanje na daljavo. Sicer je na šoli polno cepljenih 75 odstotkov zaposlenih, trenutno pa je zaradi visoko rizičnega stika v karanteni ena zaposlena.

OŠ Fara brez okužb, v ribniški šoli vsi razredi

V OŠ Fara in vrtčevski enoti zaenkrat še nimajo primera okužbe. Pouk poteka ob upoštevanju vladnih ukrepov, priporočil ministrstva in NIJZ-ja. Pouk in ostale dejavnosti potekajo v mehurčkih, prehrano postrežejo v razredih, ki jih vsako uro razkužijo in prezračijo, še sporočajo. S 94-odstotno precepljenostjo se OŠ Fara uvršča v sam vrh slovenskih šol, kljub temu dosledno skrbijo za higieno rok, varnostno razdaljo in nošenje mask. » Glede novih ukrepov samotestiranj smo učence in starše obvestili in ni negodovanj, nespoštovanja ukrepov. Vsi skupaj tako učitelji, starši in učenci se zavedamo, da bomo samo z doslednim spoštovanjem ukrepov premagali covid 19 in bo pouk potekal v šoli, kar je povsem normalno, kakovostno in edino prav,« sporoča ravnatelj Martin Marinč.

Na ribniškem koncu so se po počitnicah vsi razredi vrnili v šolske klopi. Stanje je bilo precej bolj resno pred počitnicami. Glede na naglo širjenje okužb se ravnateljica Andreja Modic boji, da se bodo karantene zopet začele. Na OŠ Franceta Prešerna Ribnica danes beležijo odsotnost 14-ih učiteljev, nekaj je karanten, bolniških odsotnosti in neg otroka, so sporočili iz šole.

Na osnovni šoli Primoža Trubarja Velike Lašče je do danes za covidom zbolelo 77 otrok in 14 zaposlenih, med njimi je bila večina cepljenih. Po zadnjih podatkih je na šoli cepljenih 86 odstotkov zaposlenih, vsi, ki so se odločili za samotestiranje pa ga dosledno izvajajo, sporoča vodstvo šole. Zaposleni in učenci dosledno upoštevajo navodila in priporočila NIJZ, v dopoldanskem času so okrepili razkuževanje in nabavili čistilce zraka, dodajajo.

Šole še apelirajo na starše, naj k pouku pošiljajo le zdrave otroke in naj ti že ob najmanjšem znaku okužbe posežejo po samotestiranju. Čeprav se sliši že prežvečeno in brezupno, je to edina pot, da se bomo kmalu z neznanci spet pogovarjali o vremenu in ne o covidu.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki