fbpx
E-UTRIP
Foto: Podcrto.si
Featured Kočevje Novice Občina

Pregled leta 2020 in skok v prihodnost v občinah Kočevje in Kostel

Preteklo leto je bilo za vse zelo zahtevno, epidemija je marsikomu prekrižala načrte in zastavljene cilje. Nekateri so jih kljub epidemiji uspeli uresničite več, drugi manj. Kakšno je bilo leto 2020 za občini Kočevje in Kostel in kakšne načrte imajo zastavljene za letošnje leto? O tem v nadaljevanju …

OBČINA KOČEVJE

V Občini Kočevje so z rezultati zadovoljni

Preteklo leto je bilo za Občino Kočevje kljub situaciji s koronavirusom precej uspešno. Na vprašanje, ali so v Občini Kočevje zadovoljni z rezultati v preteklem letu, župan dr. Vladimir Prebilič odgovarja, da so pričakovanja vedno visoka in želje po navadi večje od finančnih zmožnosti. »Zato je ključno, da si postavljamo visoke, a realne in pametne cilje, usmerjene tako v sedanjost kot v prihodnost. In glede na realiziran proračun smo seveda lahko zadovoljni. Še posebej v luči razmer – epidemija nas ni zaustavila, ravno nasprotno, in na to moramo biti ponosni,« pravi in dodaja, da je izjemno ponosen na vse svoje sodelavce, pripadnike civilne zaščite, zdravstvene delavce, prostovoljce in še mnoge druge, ki prispevajo k obvladovanju epidemije. »Številke so v drugem valu res višje, a izkazalo se je ponovno, da znamo pomagati in sodelovati. Zato si trenutno želim, da nadaljujemo z delom kar se da uspešno, da okužba prizadene čim manj ljudi, in predvsem, da skupaj obvarujemo najbolj ranljive. Hkrati pa seveda nadaljujemo tudi vse začrtane občinske projekte in investicije, saj je to sedaj ključno, da ne popuščamo pri razvoju, temveč smo še bolj zagnani.«

Najpomembnejši dosežki Občine Kočevje v letu 2020

V Občini Kočevje zatrjujejo, da so prav vsi projekti in investicije pomembni za lokalni razvoj in teh ni bilo malo. »Če izpostavimo le nekatere večje, je tu rekonstrukcija Roške ceste in Bračičeve ulice, sanacija vročevoda v Turjaškem naselju, nadaljevanje projekta Soriko z izgradnjo vodovoda Borovec in Briga, komunalna oprema industrijske cone LIK, zamenjava stavbnega pohištva na OŠ Ob Rinži, gradnja novega podjetniškega inkubatorja. Ne smemo pozabiti tudi na finančno nekoliko manjše projekte, a nič manj pomembne, kot je ureditev igrišča Srce Soseske, urejanje plaže na Rudniškem jezeru in zagotavljanje kakovostnega razvoja jezera, spodbujanje lokalnega gospodarstva s finančnimi spodbudami za investicije, zaposlovanje, Covid pomoč…,« razlagajo.

Srce Soseske

Kakšni projekti se obetajo?

Bodoči 16-oddelčni vrtec v Kočevju.

V letošnjem letu si obetajo kar nekaj uspešnih projektov. »Zagotovo med trenutno največje in najbolj aktualne projekte spada izgradnja novega 16-oddelčnega vrtca. Priprava dokumentacije in pridobivanje vseh dovoljenj je zahteven proces, zato sem izjemno vesel, da imamo objavljeno javno naročilo za izbor izvajalca, ki se je zaključilo v začetku decembra 2020,« pravi župan Kočevja, dr. Vladimir Prebilič, ki obenem tudi izpostavlja, da je izredno pomembna državna investicija v izgradnjo kolesarskih povezav na Kočevskem. V javni objavi je tako tudi razpis za izvajalca del za ureditev kolesarskih povezav v Kočevju. V teku pa so parcelacije in odkupi zemljišč za ureditev krožišča v Livoldu.

Na novembrski seji OS so že obravnavali proračun za leto 2021 in 2022, ki so ju sprejeli v decembru. Po besedah dr. Prebiliča bo proračun za prihodnje leto najvišji doslej in sicer kar 26,7 milijonov evrov. Poleg že prej omenjene izgradnje 16-oddelčnega vrtca ter kolesarskih povezav kot ključne izpostavlja še naslednje projekte: ureditev bivalnih enot, ureditev PZA v MTB trail centru, sanacija Podgorske ceste, sanacija občinske stavbe, izgradnja vaških domov Koblarji, Slovenska vas in Dolga vas ter investicije v opremo civilne zaščite oziroma gasilcev (nakup gasilskih lestev).

“S pomočjo pametnih tehnologij želimo dvigniti kakovost življenja občank in občanov.”

»Dodatno velja izpostaviti tudi naše napore v smeri pametnega mesta oziroma občine. Pospešeno delamo na pripravi osnutka digitalne strategije, ki jo nameravamo po javni obravnavi in uskladitvi z lokalnimi deležnik sprejeti v naslednjem letu. Gre za dokument, ki nas bo v naslednjih letih vodil k cilju, da s pomočjo pametnih tehnologij na različnih področjih dvignemo kakovost življenja občank in občanov. Strategija se dotika zares širokega področja, od senzorike torej samodejnih zaznavanj, meritev in avtomatizacije procesov do digitalne pismenosti in digitalizacije naše uprave ter vseh drugih storitev. S pravim pristopom bomo kar se da izkoristili, kar nam tehnologija ponuja, nenazadnje so takšne tudi usmeritve države in EU, ki bosta v ta namen ponudili pomemben del finančnih sredstev,« pravi.

OBČINA KOSTEL

S preteklim letom zadovoljni tudi v Kostelu

Po doseženih uspehih in realizaciji zadanih ciljev so zadovoljni tudi v Občini Kostel. Pravijo, da je bilo preteklo leto izjemno tako glede poslovanja občine kot tudi realizacije projektov in Načrta razvojnih programov. »Dokončali smo skoraj vse projekte oziroma smo zaradi pridobitve dodatnih novih virov kar dvakrat popravili proračun občine in to predvsem zaradi uvrstitve novih projektov v proračun,« dodajajo.

Katere projekte so uspešno izvedli?

V tem letu bodo pričeli z izgradnjo prvega bazena in restavracije v novem turističnem centru.

Uspešno realizirani projekti so se nanašali predvsem na infrastrukturo cest ter vodno oskrbo. »V letošnjem letu smo sanirali petnajst odsekov makadamskih cest in preplastili za približno tri kilometre asfaltnih cest,« poročajo. Uspešno pa so izdelali tudi projektno dokumentacijo, ki bo zagotavljala prijavo na razpise za novo finančno perspektivo. Ravno tako smo postavili Javno razsvetljavo v dvajsetih vaseh, ki je do sedaj še niso imele. Ob tem pa dodajajo, da jim je uspelo tudi dokončno sanirati poslovanje podjetniškega inkubatorja, ki je konec leta dočakal polno zaseden s perspektivnimi najemniki in saniranimi obveznostmi iz preteklosti.

Kakšni so načrti za naprej?

Iz Občine Kostel razkrivajo, da bo prihodnje leto izjemno aktivno, saj bodo za projekte namenili približno 430.000 EUR. Nekaj projektov bomo nadaljevali tudi iz preteklega obdobja. »Kot kaže anketa, ki smo jo naredili med vsemi občani Kostela, bomo ustanovili delniško družbo za izgradnjo turističnega parka Kostel in v tem letu pričeli z izgradnjo prvega bazena in restavracije.«

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki