fbpx
E-UTRIP
Aktualno Glasba Kultura

Domoljubje in rock

Nedaleč od Velikih Lašč (slovenskih Aten, kot so jih poimenovali zaradi tam rojenih številnih kulturnikov: Trubarja, Levstka, Stritarja, Javorška…), na Rašici, bo v petek, 26. junija, od 17. ure dalje, potekal drugi festival z naslovom »Peti in obstati«, na katerem bodo izvajali rock in »tako inu drugačno akustiko«. Izbor prizorišča je bil logičen, ime festivala pa pove vse. »Trubarjeva Rašica, z mlinom in skednjem, očarljiva okolica z bistrim potokom, je zagotovo najbolj primeren kraj za takšen festival,« poudarja vsestranski glasbenik Pero Lovšin, ki bo tokrat imel v rokah obe kitari, električno in akustično.

Namen dogodka je ohranjati in spodbujati avtorsko ustvarjanje v slovenskem jeziku

Namen festivala, ki bo odskočna deska tudi za manj uveljavljene izvajalce akustične glasbe, je poživitev kulturnega dogajanja od Turjaka pa do Kolpe, hkrati pa bi na svojstven način pripomogel k ohranjanju in spodbujanju avtorskega ustvarjanja v slovenskem jeziku, ki se na odrih ali v pisani besedi marsikdaj prav nerodno zapostavlja ali površno uporablja. Na festivalu bodo predstavljene tudi manjše neodvisne knjižne in glasbene založbe in njihovi avtorji, razstavljeni pa bodo tudi umetniški izdelki lokalnih ustvarjalcev, saj je namen v ta projekt vključiti čim večje število ustvarjalcev iz okolice.

Vstop bo prost, gostitelj bo Pero Lovšin

Festival organizira KUD Strela, skupaj z domačim KD Čonce, vstop pa bo prost. Uživa tako lokalno kot tudi širšo podporo, na seji odbora ga je podprlo celo predsedstvo Akademije znanosti in umetnosti (SAZU). Festivalsko dogajanje pozno v noč bo ponujalo še vrsto dejavnosti, tudi delavnico z udeležbo znanih domačih tekstopiscev. Poleg gostitelja Pera Lovšina bodo na Rašici akustično prepevali še: Janez Benčina Benč , Hellcats in Stojan Bavdek. Poezijo bodo brali domači ustvarjalci.

»Domoljubje in rock, vmes pa še akustika, ob mlinskem kolesu in žagi. To bo večer, ki ne bo šel v pozabo. Le pridite in se prepričajte,« je povabilo na petkovo snidenje domačina Mitje Pintariča (mina CAFE), tesnega sodelavca Petra Lovšina pri izvedbi prireditve.

Mitja Pintarič


(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki