fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kronika

Zletel sem s ceste. Sem upravičen do odškodnine?

V prometni nesreči sem zletela s ceste. Ali sem upravičena do odškodnine? Ali je res, da če bom nesrečo prijavila policiji, bom dobila kazen in se mi je sploh ne splača klicati?

Spoštovana. Predvidevam, da se vaše vprašanje tiče predvsem uveljavljanja odškodnine v primeru poškodb voznika povzročitelja (AO+) ter kasko zavarovanja oz. povrnitve škode na vozilu, če ga imate sklenjenega. V primeru, da ste v nesreči edina udeleženka, je policijo potrebno poklicati, saj boste le s tem dejanjem zavarovali svoje pravice. Zavarovalnice kaska ne priznajo, v kolikor ni bila klicana policija. V kolikor kaska nimate in želite uveljavljati predvsem škodo zaradi svojih poškodb kot voznica (AO+) pa predlagamo, da pokličete policijo, ki bo verodostojno zabeležila vse podatke o prometni nesreči in potem ne boste imeli težav z dokazovanjem, kako je do poškodb prišlo.

Vedno pa je v primeru AO+ dobro vedeti, kaj to zavarovanje sploh krije – različne zavarovalnice imajo različna kritja pri AO+, zato je najboljše, da me pokličete na 030 300 602 takoj po nesreči in se pogovorimo. V primeru, da bo vašo nesrečo obravnavala policija, boste dobili plačilni nalog. Plačilni nalog se bo nanašal na neprilagojeno hitrost in bo po Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) znašal 300 EUR, plačali boste polovičko v 8-ih dneh. V primeru, da vaše poškodbe z AO+ pri vaši zavarovalnici niso krite, boste v izgubi.

Bistveno po vsaki prometni nesreči, predvsem taki, kjer ste sami edini udeleženec, pa je, da kraj nesreče čim bolje dokumentirate. Predlagamo, da posnamete čim več fotografij z mobilnim telefonom. Pred tem ne pozabite zavarovati kraja prometne nesreče in pomagati morebitnim poškodovancem. Definitivno pa predlagamo, da nemudoma pokličete PoraVnavo na 030 300 602.

Samantha Irma Knez

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki