fbpx
E-UTRIP
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Žive knjige ponovno prihajajo v Ribnico

»Pogovarjala sem se z osebo, ki je imela bulimijo in anoreksijo, in izvedela veliko o motnjah hranjenja. Nikoli ne bi počela kaj takšnega.«, »Zelo sem hvaležna za to izkušnjo! Branje ‘žive knjige’ se me je zelo dotaknilo«, »Tematsko zelo zanimive ‘knjige’, naslednjič si moram vzeti še več časa, da preberem še kakšno«.

To so vtisi nekaterih bralk in bralcev prve Žive knjižnice v Ribnici, ki se je odvila konec avgusta preteklega leta. Zaradi velikega interesa pa v prekrasen ambient Parka kulturnikov v Ribniškem gradu prihaja že druga Živa knjižnica. Tako postaja Ribnica eden redkih slovenskih krajev, v katerem se lahko udeležite dogodka, ki navdušuje ljudi po vsem svetu in poteka v 85 državah. Idejna vodja projekta, ki ga podpira Unesco, je Maruša Novosel, v soorganizaciji z Anžetom Bertoncljem in Knjižnico Miklova hiša.

Ker gre za relativno nov in drugačen dogodek v naših koncih, smo za vas pripravili še nekaj informacij o Živi knjižnici.

KAJ JE ŽIVA KNJIŽNICA?

Živa knjižnica deluje na način kot knjižnica, le da so knjige ljudje s svojimi zgodbami, tako imenovane žive knjige. Namen Žive knjižnice je, da preko pogovora spoznavamo različne vidike življenja, se soočamo s strahovi, izzivi, vprašanji, podiramo stereotipe, širimo obzorja.

Pogovori so bolj intimne narave in potekajo iz oči v oči, na stolu ali na klopci v parku.

KDO SO ŽIVE KNJIGE?

Žive knjige so pogosto zaznamovane s predsodki, opravljajo zanimiv poklic ali so preživele težko življenjsko izkušnjo. Bralec, ki si želi izposoditi določeno živo knjigo, pride do pulta, za katerim stoji knjižničar. Na pultu je seznam živih knjig, ki so na voljo. Bralec si izposodi živo knjigo za pogovor za določen čas, to je pol ure, ali največ 45 minut. Žive knjige lahko vprašamo karkoli, vprašanja pa morajo biti spoštljiva.

V RIBNICI VEČ KOT 15 ŽIVIH KNJIG ZA ŠIROK SPEKTER BRALCEV

Ženska, ki govori z mrtvimi, Neplodna oseba, Poliamoren moški, Mati hčera, ki sta storili samomor, Zdravljen zasvojenec, Gej, S 3 letno hčerko sva prehodila 1000 km po El Caminu, Mati sina z ADHD in avtizmom, Življenje po ločitvi ter Okrevala od motenj hranjenja, so naslovi le nekaj živih knjig, s katerimi se boste lahko pogovarjali v Ribnici.

Natančen seznam vseh živih knjig bo objavljen nekaj dni pred dogodkom v različnih medijih in na družbenih omrežjih.

SE JE POTREBNO NA ŽIVO KNJIŽNICO PREDHODNO PRIJAVITI?

Ne, predhodne prijave niso potrebne. Prav tako je dogodek brezplačen. Druga Živa knjižnica bo potekala v soboto, 10. junija, od 9:30 do 13:00 ure v Ribniškem gradu.

MN.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki