fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Narava & zdravje Zanimivosti & Zabava

Zeliščna kmetija pod Hrelenom: Ko ljubezen do zelišč postane življenjsko poslanstvo

Stari trg ob Kolpi je čudovit, a pogosto prezrt kotiček na stičišču Kočevske in Bele krajine. Vas, ki leži na pol poti med Kočevjem in Črnomljem, ima manj kot sto prebivalcev. Vendar ima obiskovalcem, ki znajo ceniti pomirjujoč oddih v neokrnjeni naravi, kljub svoji majhnosti veliko ponuditi. Eno najbolj celovitih turističnih doživetij pa lahko pričara tamkajšnja Zeliščna kmetija pod Hrelenom.

Ustanovitelj in (idejni) vodja kmetije Igor Foršček je zeliščar z dušo in telesom, ki je z ljubeznijo do zdravilnih rastlin rastel od malih nog. ”Moja strast do zelišč izvira že iz zgodnjega otroštva. Na zanimiv način mi jih je predstavil ‘ata Janko’, moj dedek. Že kot majhnega fanta me je večkrat vzel s seboj nabirat vse mogoče vrste zelišč in to mi bo za vedno ostalo v prijetnem spominu,” nam zaupa. Otroška ljubezen je nato prerasla v dolgoletno ljubiteljsko pripravljanje različnih zeliščnih pripravkov za domačo uporabo, leta 2019 pa je sprejel odločitev, da hobi nadgradi v dejavnost, s katero si bo služil vsakdanji kruh.

Ključ do uspeha je v celoviti ponudbi

Zeliščna kmetija pod Hrelenom obiskovalcem ne ponuja le široke palete vrhunskih proizvodov iz zelišč, pač pa tudi edinstvena poučna, športna in družabna doživetja v naravi. Zeliščni ledeni čaji, sirupi, čajne mešanice, tradicionalne maže, ročno poslikani medenjaki in druga tradicionalna peciva, so izdelki, ki krasijo prodajne police. Vendar pa se Igor in njegova življenjska sopotnica Eva, ki skrbi za peko pekovskih izdelkov, dobro zavedata, da je danes strankam potrebno pripraviti kar se da celovito ponudbo. Zato obiskovalcem njune kmetije ponujata tudi voden ogled učnega vrta s kar 70 različnimi vrstami zelišč. Tisti, ki so bolj športnega in avanturističnega duha, pa se lahko podajo še na t. i. Zeliščarjev triatlon. Ta v obliki pohodništva, čolnarjenja in kolesarjenja v skupni dolžini približno 25 km pričara edinstveno celodnevno pustolovščino skozi dobršen del Poljanske doline ob Kolpi. Ljubiteljem živali pa srce ogrejeta tudi ljubka oslica Tamala in poni Teslo, ki prav tako bivata na kmetiji.

”Zavedamo se, da ne živimo nekje ‘spotoma’. Večina obiskovalcev za vožnjo do nas potrebuje kar nekaj časa, zato smo jim želeli ponuditi še nekaj več. Naš namen pa je tudi predstaviti lepoto Poljanske doline ob Kolpi z unikatnim enodnevnim doživetjem,” pravi prvi mož kmetije.

Vrhunsko kakovost prepoznali tudi na Agri

Kakovost izdelkov Zeliščne kmetije pod Hrelenom je bila prepoznana tudi na letošnjem Pomurskem sejmu Agra, kjer je Zeliščarjev ledeni čaj prejel srebrno medaljo na mednarodnem ocenjevanju sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod. ”To priznanje za nas pomeni predvsem potrditev, da smo na pravi poti, in je hkrati prijetna spodbuda, da se bomo v prihodnje še bolj trudili naše izdelke dodatno izboljšati,” je prejetje prestižne nagrade komentiral Igor Foršček.

Z odlikovanim ledenim čajem in ostalimi izdelki se kmetija redno predstavlja na sejmih in drugih lokalnih dogodkih, najdemo pa jih denimo tudi v sklopu gostinske ponudbe na Gradu Kostel. Kmetija uspešno sodeluje z lokalnimi društvi in zavodi, svojo dejavnost pa predstavljajo tudi različnim skupinam, še posebej šolam.

Vremenske razmere zahtevajo prilagodljivost

Na Zeliščni kmetiji pod Hrelenom gojijo veliko najrazličnejših vrst zelišč, seveda pa nekatere med njimi uspevajo bolje kot druge. ”Vsako leto je malo drugače, zato moramo biti prilagodljivi. To pomeni, da pridelamo tisto, kar nujno potrebujemo. Na naši kmetiji so to predvsem poprova meta, melisa, ognjič, pegasti badelj, ameriški slamnik, plahtica in sivka. Ostala zelišča pridelujemo v manjših količinah, seveda pa je vse odvisno od sezone. Večkrat nam ponagaja vreme in je določenega pridelka manj, kot smo načrtovali. Takrat se moramo znajti drugače, kar pa lahko pripelje tudi do razvoja kakšnega novega proizvoda.”

Za konec pa še nasvet izkušenega zeliščarja o tem, katera zelišča bi se morala znajti v vsakem gospodinjstvu v času (zimskih) prehladov: rman, repik, slezove korenine in ameriški slamnik.

Izidor Volf

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki