fbpx
E-UTRIP
FOTO: Unsplash.
Featured Narava & zdravje Šport Zanimivosti In zabava Zdravje

Tretjina odraslih manj telesno dejavnih kod pred epidemijo

Ob današnjem svetovnem dnevu gibanja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) še posebej poudarja pomen zadostne telesne aktivnosti za ohranjanje in krepitev zdravja. Nezadostna telesna aktivnost namreč škodljivo vpliva na zdravje in je eden od vodilnih dejavnikov tveganja za umrljivost zaradi nenalezljivih bolezni, so opozorili na NIJZ.

Za ohranjanje zdravja odraslih je po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije potrebnih vsaj 150 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti na teden ali 75 minut visoko intenzivne telesne dejavnosti na teden oziroma ustrezna kombinacija obeh. Poleg tega je za odrasle priporočljivo, da vsaj dvakrat tedensko izvajajo vaje za mišično moč in vzdržljivost.

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije potrebnih vsaj 150 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti na teden. FOTO: Unsplash.

Rezultati raziskave o vplivu pandemije covida-19 na različna področja življenja prebivalcev Slovenije so namreč pokazali, da je tretjina odraslih manj telesno dejavnih kot pred epidemijo. NIJZ zato ob današnjem dnevu prebivalce poziva, da poiščejo obliko telesne dejavnosti, ki jih razveseli.

Pri uvajanju aktivnega življenjskega sloga pomaga že, če začnemo na tisti dan, ki je za nas najmanj stresen. Začnimo z manj telesne dejavnosti, sčasoma pa naj je bo več in naj bo bolj intenzivna. Če smo bili dlje časa nedejavni, lahko začnemo z nizko intenzivno dejavnostjo, kot je počasna hoja, svetuje zdravnica Anja Strmšek z območne enote NIJZ v Celju.

Po priporočilih naj posameznik izvaja 50 odstotkov vaj za vzdržljivost, 25 odstotkov vaj za moč in 25 odstotkov vaj za ravnotežje in gibljivost. FOTO: Unsplash.

Odraslim priporoča petkrat tedensko vsaj pol ure hitre hoje, počasnega plavanja, lahkotnega kolesarjenja po ravnem terenu ali druge oblike zmerne telesne dejavnosti. Polurni odmerek zmerno intenzivne dejavnosti lahko razdelimo na več sklopov preko celotnega dneva. Pri tem naj posamezni sklop telesne dejavnosti traja najmanj deset minut.

Za izboljšanje zdravja je treba povečati zmerno telesno dejavnost na vsaj eno uro dnevno večino dni v tednu, je dodala. Po priporočilih naj posameznik izvaja 50 odstotkov vaj za vzdržljivost, 25 odstotkov vaj za moč in 25 odstotkov vaj za ravnotežje in gibljivost.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki