fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Narava & zdravje

Leta 2020 odkrili 11 odstotkov manj rakov od pričakovanj

V letu 2020 je v Sloveniji za rakom zbolelo 15.096 oseb, 7034 žensk in 8062 moških. V omenjenem letu so strokovnjaki skladno z dosedanjimi trendi zbolevanja za rakom pričakovali 16.949 novih bolnikov. Razlika med napovedanim številom novih primerov raka (incidenca) v letu 2020 in dejanskim številom novih bolnikov je bila v letu 2020 1854 oseb, so pri inštitutu zapisali v sporočilu za javnost.

V letu 2020 so tako zabeležili 10,9 odstotka manj novih primerov raka od pričakovanj. Pri ženskah je bil manko 11,6 odstotka, pri moških pa 10,4 odstotka. Največji manko novih diagnoz so zabeležili pri osebah, starih med 50 in 60 let. Pri analizi razširjenosti bolezni ob postavitvi diagnoze pa je največji manko tistih bolnikov, ki jim je rak odkrit v omejenem stadiju.

Analiza registra raka kaže, da je bil največji manko zabeležen pri zbolelih z nemelanomskim kožnim rakom, saj je razlika med napovedano incidenco v letu 2020 in dejanskim številom novih bolnikov v 2020 23 odstotkov (zbolelo je 3007 oseb). Za rakom prostate je v letu 2020 zbolelo 1460 moških, kar predstavlja 15,9 odstotka manj odkritih rakov glede na pričakovano število novih primerov tega raka, je povedala predstojnica sektorja onkološke epidemiologije in registra raka Vesna Zadnik.

V letu 2020 so po njenih besedah zabeležili 8,6 odstotka manj novih primerov pljučnega raka od pričakovanj (zbolelo je 1554 oseb). Istega leta je za rakom dojk zbolelo 1448 žensk, kar predstavlja osem odstotkov manj odkritih rakov dojk pri ženskah glede na pričakovano število novih primerov raka.

Precejšen manko novih diagnoz je bil tudi pri hematoloških rakih. V letu 2020 so zabeležili devet odstotkov manj novih bolnikov z Ne-Hodgkinovim limfomom in 11,6 odstotka manj bolnikov z levkemijo (za Ne-Hodgkinovim limfomom je zbolelo 463 oseb, za levkemijo pa zbolelo 365 posameznikov).

Spodbudne pa so ugotovitve, da je za kožnim melanomom in za rakom debelega črevesa in danke zbolelo pričakovano število oseb, razlik med napovedano incidenco v letu 2020 in dejanskim številom novih bolnikov v 2020 pri teh rakih torej ni, je poudarila Vesna Zadnik.

Manko novih bolnikov z rakom v Sloveniji je v letu 2020 primerljiv z nekaterimi zahodnimi državami – Škotsko, Anglijo in ZDA. Državni program obvladovanja raka in Onkološki inštitut Ljubljana ob tem pozivata prebivalce, da upoštevajo priporočila za zdrav življenjski slog, se odzovejo na vabila v presejalne programe za raka Zora, Dora in Svit, ob sumljivih simptomih in znakih raka pa naj se takoj obrnejo na osebnega zdravnika.

 

Koordinatorica Državnega programa obvladovanja raka Sonja Tomšič je po navedbah inštituta v pisni izjavi opozorila, da je za obravnavo bolnikov z rakom nujno potrebno delovanje in dostopnost do celotnega zdravstvenega sistema, še posebej primarne ravni zdravstva, ki v Sloveniji deluje kot vratar pri vstopu v zdravstveni sistem.

“V tej luči smo zaskrbljeni tudi sedaj, ko je veliko prebivalcev trenutno brez izbranega osebnega zdravnika. Zato menimo, da mora biti reševanje dostopnosti do primarne ravni za vse prebivalce absolutna prioriteta vseh nas, tudi v luči pravočasne in kakovostne obravnave bolnikov z rakom,” je poudarila.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki