fbpx
E-UTRIP
Iz vode jo je prinesel Dare Osmak.
Izpostavljeno Aktualno Kočevje Zanimivosti & Zabava

Dobrodelna penina za poplavljena območja

Kočevsko umetno jezero velja za eno najčistejših in najglobljih v Sloveniji. Tudi okolica s poudarjenim traviščem in drevesnimi vrstami, ki je habitat za več kot sto različnih vrst ptic, podpisuje eno najlepših razglednic kraja. Če dodamo prizadevanje lokalne skupnosti v zadnjih letih pri ureditvi brežin s pomoli in dostop do kopališča ter zadnjo pridobitev, Park Jezero, ki je v zasebni lasti, je skica za portret turističnega bisera malone popolna in z velikim črkami vrisana na zemljevid še nerazkritih posebnosti, kot je navsezadnje vsa Kočevska, ki so jo še kako dobro prepoznali tudi na severu države, v Pomurju.

Vodstvo tamkajšnjih Radgonskih goric, družbe, ki v svojih edinstvenih kleteh prideluje in hrani vina že od leta 1852, se je odzvalo ponudbi Parka Jezero, člani Potapljaškega društva Ponirek pa so novembra leta 2021 v posebni kletki v globino 30 metrov, kjer so nekoč kopali rjavi premog, potopili 122 steklenic radgonske penine Selection, letnik 2018. Pod vodo so odprli eno od steklenic in tako nazdravili uspešnemu zorenju penine na stalni temperaturi šestih stopinj in seveda v temi.

Tiri steklenice so člani kluba nedavno prinesli na ploščad Parka Jezero, od koder je pred dvema letoma v vodo po vrvi simbolno eno steklenico spustil takratni minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek.

Minister dr. Jože Podgoršek.

630 evrov izkupička

“Na tej globini se seveda nič ni videlo, vendar smo kletko brez težav našli, saj smo vedeli, kje je bila potopljena – bilo je označeno. Naprava je pokazala temperaturo pet stopinj. Že ob prejemu sem začutil čarobnost kapljice v temno modri steklenici,” je delil svoje vtise s člani Linos kluba Kočevje Dare Osmak, član Potapljaškega kluba Ponirek, ki ju je prinesel 30 metrov od vode. “Celoten protokol je del našega dobrodelnega dejanja za pomoč prizadetim v poplavah na Koroškem. Pred tem pa smo dali besedo besedi, in kmalu nam je lastnik Parka Jezero podaril štiri steklenice te penine. Dve steklenici smo nato na dražbi prodali za 300 evrov oziroma 330 evrov, druge dve pa drugače tržili. Ves izkupiček, skupaj s pet tisočaki, ki smo jih člani kluba zbrali že prej, smo na prireditvi Korošci za Korošce izročili kolegom iz Lions kluba Slovenj Gradec,” je povedal Alojz Ivančič, predsednik Lions kluba Kočevje.

Vinski Vitez Janez Dežman.Dozorevala je med ladjicami.

Vina ne pijemo, v vinu uživamo

Dobrodelna dražba penine je bila priložnost, da je vinski vitez Janez Dežman, ki je preživel otroštvo in mladost v Kočevju, kjer je spoznal svojo takratno ljubezen, poznejšo ženo, in jo nato popeljal v Ljubljano, spregovoril več o vinu in kulturi pitja. »Vina ne pijemo, v vinu uživamo,« je dejal in glede Kočevja poudaril, da je to pokrajina, ki jo je vredno obiskati in se prepustiti njenemu miru, tudi ob kozarcu odlične penine, ob jezeru.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki