E-UTRIP
Featured Kočevje Novice Občina

Mestno pokopališče v Kočevju kmalu z novo, prenovljeno podobo

V letošnjem letu Občina Kočevje zaradi dotrajanosti mestnega pokopališča namerava popolnoma prenoviti in urediti obstoječe stanje. Izdelali so grafični prikaz in načrt nove ureditve, ki bo v veljavo stopil že zelo kmalu.

Velik poudarek bodo namenili estetiki, ki igra eno izmed ključnih vlog pri dobrem počutju in sproščenosti v okolju, še posebej v takšnem, kjer občasno na plan večkrat privrejo tudi globja čustva. Poleg tega pa mestna pokopališča že od nekdaj predstavljajo eno izmed družabnih stičišč ljudi, kjer se ljudje srečujejo in si izmenjajo kakšno besedo več.

Predlog ureditve pokopališča. (Foto: Občina Kočevje)

Že prihodnji teden redčenje smrekovih sestojev

Pristojni razkrivajo, da bodo gosto sajene smreke v obrobi pokopališča odstranili, kot so tudi označene na načrtu. S podiranjem in odstranjevanjem določenih dreves in štorov, ki so tu ostali kot posledica vetroloma in poseka, se bo pričelo že prihodnji teden. Sestoji se bodo tako razredčili, odstranili pa bodo tudi vso preostalo suho in nevarno drevje.

Za tem sledi zasaditev z novimi drevesi, kar bo izvedeno v jesenskem času, saj je takrat najprimernejši čas za tovrstna opravila. Odstranjena drevesa, predvsem tista, ki so bila posekana zaradi vetroloma, bodo nadomestili z bolj primernimi vrstami.

Kakšna bo zasaditev?

»Na novo dodana predlagana saditev je vzdolžna, z gabri pod št. 1 in pod št. 5 s trepetlikami. Vsa zasaditev bo poleg oblikovnih in prostotvornih funkcij služila dodanemu zavetrovanju in členitvi prostora za boljšo organiziranost ter bo izboljšala urejenost in orientacijo prostora pokopališču primerno. Na vzhodnem delu se bo dodala živa meja iz tise, morebitne vrzeli v obrobi smrek se bodo nadomeščale z navadnim rdečim borom,« o tem, katera drevesa in kam se bodo sadila povedo na Občini Kočevje. Ob tem pa dodajo, da bo zasaditev v smeri vedute križa pripomogla k simbolni vrednosti prostora in bo oblikovala prostor, kjer se bodo izvajali obredi.

(Foto: Občina Kočevje)

Več klopi za počitek v senci, nove fontane, urejeni eko otoki

Pod potezami drevnin z macesni, ki bodo postopoma nadomestili smreke, bodo v roku enega meseca umestili tudi več klopi za počitek v senci, z novimi pa bodo zamenjali tudi nekatere obstoječe, saj so določene zaradi ostrih vremenskih razmer že v precej slabem stanju. Dotrajane fontane bodo prav tako nadomestili z novimi. Olepšali bodo tudi eko otoke, ki bodo obdani z lesenim plotom, 100 litrske zabojnike bodo umaknili.

Prenova Jarmove vežice

V planu imajo tudi prenovo Jarmove vežice, ki je najzahtevnejši projekt v sklopu obnovitvenih del, in temu primerno bo tudi terjal več časa, kot drugi. Najbolj dotrajana je značilna kupolasta streha, ki jo bodo popolnoma prenovili. Obenem pa bodo sanirali tudi vse ostale poškodovane dele objekta ter povrnili replike kovinskih skulptur in lestencev. Z nekaterimi obnovitvenimi deli so že pričeli, z vsemi pa bodo zaključili predvidoma v juniju.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki