fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Narava & zdravje

Zaradi vremenskih razmer “epidemija” poškodb

Na UKC Ljubljana so že v soboto in nedeljo operirali več bolnikov zaradi zlomov ob padcih zaradi vremenskih razmer, na operacijo jih čaka še zagotovo 60, je pojasnil predstojnik kliničnega oddelka za travmatologijo UKC Ljubljana Matej Cimerman. “To je bil izjemen vikend,” je ocenil in dejal, da je operacijska dvorana delovala “tako rekoč 24 ur”.

Kot je dejal Cimerman v izjavi za medije ob robu stavkovnega zbora zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, je bila po petkovem mokrem snegu v soboto in nedeljo zmrzal, “tako da smo imeli epidemijo poškodb”.

V soboto in nedeljo so operirali 20 bolnikov, na operacijo jih zagotovo čaka še 60. “Operacijska soba je delovala tako rekoč 24 ur, tako da kljub stavki mi delamo ne na 100, ampak na 180 odstotkih,” je dejal.

S podobnimi podatki je v posebni izjavi za medije postregel vodja urgentnega kirurškega bloka UKC Ljubljana Uroš Tominc. Po njegovih podatkih so od petka do nedelje popoldne sprejeli 38 poškodovancev. Dobršen del jih potrebuje operacijo, pri čemer so nekatere že operirali, nekateri pa na operacijo še čakajo, tudi od doma.

Od petka do nedelje so po besedah Tominca operirali 20 poškodovancev. Od tistih, ki so jih sprejeli konec tedna, jih na operativni poseg čaka še od 15 do 20, še od 10 do 15 jih čaka na operacijo od doma. K tem je treba dodatno prišteti tudi tiste, ki so jih sprejeli čez teden in potrebujejo operacijo.

“Če smo prejšnji teden od ponedeljka do četrtka zaradi zdrsa v povprečju obravnavali dve poškodbi na dan, smo jih ob koncu tedna kar 250. Tako smo imeli enega najbolj obremenjenih koncev tedna v tej zimi,” je povedal Tominc.

Med poškodbami je po njegovih besedah največ poškodb rok, predvsem zapestij, gležnjev in kolkov. Zlomi kolkov so po beseda Cimermana pogosti predvsem pri starejših. Ob tem oba opozarjata na potrebno dodano previdnost, saj so po besedah Tominca “temperature še vedno nizke, tla drsijo in hitro lahko pride do poškodbe”.

Tudi UKC Ljubljana so že ob koncu tedna poročali o številnih pacientih z zlomi. Ob tem so pozvali k skrajni previdnosti pri sprehodih, predvsem starejše prebivalce. “Če je le možno, naj starejši ostanejo doma, saj je zanje ob nizkih temperaturah, ko so tla nepredvidljiva, vsak padec lahko usoden,” so opozorili.

Spomnili so, da v urgentnih ambulantah UKC Ljubljana kljub zdravniški stavki delo poteka brez omejitev. “Stanje se trudimo obvladovati, zagotovo pa kljub izjemnemu trudu ne bomo mogli nositi celotnega bremena zdravstva, če bolniki ne bodo prejeli pravočasnega zdravljenja tudi na primarnem in sekundarnem nivoju,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

Tako Cimerman kot Tominc zagotavljata, da bodo vsi poškodovani ustrezno oskrbljeni in da stavka na oskrbo ne bo vplivala. Cimerman je dejal, da se bodo potrudili za vse bolnike, ki še čakajo na operacijo. Čakali bodo sicer po njegovih besedah predolgo. “Ampak to ne zaradi nas, ki stavkamo, ampak zaradi resursov, ker nimamo operacijskih dvoran in nimamo osebja za to. Bomo pa delali tudi popoldne, tudi ponoči, kolikor bomo lahko,” je dodal.

Tominc pa je pojasnil, da skušajo organizirati dodatne ekipe in dodatno operacijsko dvorano za čimprejšnje operiranje poškodovancev.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki