fbpx
E-UTRIP
Foto: Facebook ZD Kočevje
Aktualno Narava & zdravje Novice Politika Zdravje

Za “prosto gibanje” dovolj samo prvi odmerek cepiva?

Ja, ampak samo po prvem odmerku cepiva AstraZeneca. Zakaj?

“Po prvem odmerku AstraZenece nastane bistveno boljša zaščita kot po enem odmerku cepiva Pfizer ali Moderna,” odgovarja infektologinja, dr. Mateja Logar. “Ja, razlike med cepivi so precejšnje.”

No, trenutno se Vlada še vedno dogovarja s sosednjimi državami, da bi to idejo odobrile, kar pa se bo po vsej verjetnosti tudi zgodilo.

Adijo maske?

“Ja, ko bo dosežena večja precepljenost, maske več ne bodo obvezne.”

V svetovalni skupini se tudi pogovarjajo, da bi se lahko cepljene osebe v zaprtih prostorih družile brez mask, obvezne naj bi bile le na večjih prizoriščih in prireditvah. Ampak, ker še ni precepljenih dovolj prebivalcev, bodo maske z nami ostale še nekaj časa. 

Zakaj se ljudje ne cepijo?

Logarjeva je tiste, ki zavračajo cepljenje nekako razdelila v štiri skupine. Pravi, da so nekateri še vedno prepričani, da Covida ni, da drugi verjamejo v nekakšne teorije zarot, v nekakšno čipiranje s cepivi, kar seveda ne pije vode. Tretji dvomijo v učinkovitost cepiv, kar Logarjeva prav tako zavrača: “Zdaj že imamo dokaze, da temu ni tako. Starejši, ki so se cepili, ne zbolevajo več, oziroma, če zbolijo, zbolijo za blago obliko. Še ena skupina pa so mladi, ki so prepričani, da bodo Covid preboleli v zgolj blagi različici, “kar je praviloma res, ni pa nujno,” poudari Logarjeva, “sploh pa ne v obdobju po prebolelem Covidu, ko so lahko posledice precej dolgotrajne in povzročajo marsikatero nevšečnost.”

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki