fbpx
E-UTRIP
Aktualno

»Z električnim skirojem sem imel nesrečo. Ali mi pripada odškodnina?«

V naši rubriki “Pravni nasvet” vam strokovnjaki podjetja poraVnava d.o.o. nudijo svetovanje v primeru prometnih nesreč, poškodb pri delu, osebnih stečajev in hudih nesreč. Izkušeni pravniki so na voljo tudi za druge pravne nasvete. Tokrat nas je za pomoč prosil bralec, ki je doživel nesrečo med vožnjo z e-skirojem.

»Pri vožnji z električnim skirojem sem imel prometno nesrečo in sicer me je spregledal voznik avtomobila. Iz katerih naslovov lahko črpam odškodnino, saj so bile moje poškodbe precej hude in sem bil več kot pol leta na bolniški?«

Spoštovani!

V konkretnem primeru je za povzročitev telesnih poškodb in morebitne druge škode odgovoren povzročitelj prometne nesreče po splošnih pravilih odškodninskega prava. Ker v Sloveniji poznamo sistem obveznega avtomobilskega zavarovanja, bo škodo praviloma krila zavarovalnica pri kateri je imel povzročitelj sklenjeno tovrstno zavarovanje. Pravno priznane škode v tem primeru so številne, poleg bolečin in nevšečnosti vam pripadajo tudi povrnitev potnih stroškov, ki ste jih imeli z zdravljenjem, izgubo dohodka zaradi bolniške in nekatere druge vrste škode.

V kolikor imate sklenjeno nezgodno zavarovanje pri kateri od zavarovalnic, vam poleg zgoraj omenjene odškodnine pripada še dnevno nadomestilo in nadomestilo za invalidnost v smislu trajnih posledic, ki so jih na vašem telesu pustile poškodbe pridobljene v prometni nesreči. Na tem mestu podarjam, da je višina nadomestila odvisna od vaše police in splošnih pogojev zavarovalnic in predlagam, da se čimprej obrnete na strokovnjaka za odškodnine, da preuči vašo polico ter splošne pogoje.

V primeru, da je za povzročitev škode delno (ali v celoti) odgovoren voznik skiroja ta odgovarja tudi odškodninsko. V praksi to odškodnino krije fizična oseba tj. voznik skiroja, so se pa na trgu pojavila posebna zavarovanja, ki krijejo škodo za katero je odgovoren voznik skiroja.  

Ker je skiro na naših cestah relativna novost je zelo pomembno, da se v primerih nesreč z skirojem nemudoma obvesti policijo, saj v praksi pogosto pride do nestrinjanja o krivdi in poteku same nezgode.

Zato vam svetujem, da se obrnete na poraVnavo d.o.o. na 080 13 14 ali me kontaktirajte na kocevje@poravnava.si, kjer se bomo lahko pogovorili o vašem primeru in vam nudili individualno svetovanje.

Lana Ferhatbegović, vodja PE Kočevje

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki