fbpx
E-UTRIP
Aktualno Iz naših šol Kočevje Novice Starševstvo

Novim zmagam naproti…

Prvi šolski dan je ena najpomembnejših življenjskih prelomnic v otrokovem življenju. Pomeni začetek tistega, malo bolj »resnega« (a še vedno otroškega) obdobja, ko igra(ča) ne bo več edini del malčkovega dneva. Že res, da se že v vrtcu naučijo marsikaterih odgovornosti, pravil, omejitev in nenazadnje znanj, pa je šola še vseeno tista, ki nekako predstavlja novo stopničko na poti do odraščanja.

Obiskali smo prvošolčke na Osnovni šoli Ob Rinži in videli, da so pogumni mladeniči in mladenke veseli in zadovoljni pričakali svoj prvi šolski dan.

Najprej jih je pozdravila ravnateljica, ga. Darja Delač Felda, ki jim je zaželela veliko veselja, novih prijateljev in novega znanja ter besedo predala še kočevskemu županu, Vladimirju Prebiliču. Tudi on je prijazno in prav sproščeno pozdravil vse prvošolčke, z njimi celo rekel besedo ali dve in jim zaželel – podobno, kot ravnateljica – obilo sreče in pozitivnih izkušenj.

Sledila je simpatična gledališka predstava, ki so jo uprizorili učenci šolskega gledališkega krožka, ki je dosegel celo zlato odličje na državnem tekmovanju. In res, vsi smo se lahko na lastne oči in ušesa prepričali, kako odlični igralci so.

Po predstavi so učiteljice in vzgojiteljice svoje skupine otrok poklicale k sebi in skupaj so se – tudi z nekaj solzicami v očeh (staršev) – odpravili v razrede.

Medtem, ko so se prvošolčki in njihove učiteljice ter vzgojiteljice zabavali po svoje, so starši še za nekaj minut prisluhnili ravnateljici, ki jim je predstavila obnovo šole – sploh šolske avle in nujno potrebnih novih oken v le-tej, ki končno ustrezajo kriterijem. Zaupala jim je še, da imajo v načrtu v zgolj treh letih popolnoma obnoviti vse, kar je obnove potrebno – od oddelka prve triade pa do dela, kjer poteka pouk za učence najvišjih razredov. Opozorila je tudi na (potencialne) »napake« staršev, ki pripeljejo otroka v šolo, saj opaža, da je vedno več voznikov, ki ne znajo pravilno ravnati na šolskem parkirišču, ki je – roko na srce – res malce bolj zakomplicirane narave. Še več napotkov o varnosti v prometu in sami »prometni vzgoji« otroka je podal policist Policijske postaje Kočevje, ki je poudaril predvsem uporabo varnostnega pasu in pa neprimernega ustavljanja vozil pravzaprav povsod – na cesti, ob cesti, na parkirišču, sredi parkirišča… saj s tem nastajajo nepotrebni zastoji.

Ob obloženih mizah z jedačo in pijačo so starši nato že nestrpno pričakovali svoje malčke, ki so kmalu pogumno in zadovoljno prikorakali po stopnicah, seveda bogatejši za odsevno rutko, kočevsko zastavico, simpatični nahrbtnik in še čim.

N.Š.

Obvestilo Policije!

Ob začetku vsakega šolskega leta je na cesti veliko razigranih otrok, ki še ne poznajo nevarnosti v prometu. Zato je zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh ena najpomembnejših nalog policije. Prostovoljci, ki sodelujejo pri varovanju otrok pomagajo učencem prečkati cesto na nevarnejših odsekih in s svojo prisotnostjo opozarjajo voznike na še previdnejšo vožnjo. Tako so začetki šolskega leta, ko so otroci po daljših počitnicah še vedno razigrani in kot začetniki ne poznajo vseh pasti šolskih poti. Otroci in mladoletniki spadajo v t. i. skupino šibkejših prometnih udeležencev, zato moramo vozniki nanje še posebej paziti!

Prav tako bo policistom pri varovanju otrok pomagalo tudi veliko prostovoljcev, zato naj se udeleženci prometa ravnajo tudi po njihovih navodilih.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki