fbpx
E-UTRIP
Foto: Nik Vidmar.
Aktualno Gospodarstvo Kočevje Novice Občina

Vsi v mesto! Projekt trajnostne urbane regeneracije mestnega jedra Kočevja

Kakšno bo mesto Kočevje čez nekaj let? Kako se bo razvijalo v kakovosten javni prostor in kaj naj ponuja svojim prebivalcem, uporabnikom?

To so teme s katerimi se ukvarja projekt trajnostne urbane regeneracije mestnega jedra Kočevja, ki od danes aktivno nagovarja lokalno skupnost in jo vabi k sodelovanju; v času epidemije predvsem prek različnih medijskih in komunikacijskih kanalov. Občina Kočevje projekt izvaja v sodelovanju z IPoP – Inštitutom za politike prostora iz Ljubljane.

“Vsi v mesto!”

Projekt se izvaja pod kratkim imenom Vsi v mesto! in obsega pripravo akcijskega načrta za oživljanje mestnega jedra, pripravo parkirne politike, izvajanje različnih aktivnosti v jedru in izvedbo izobraževalnih aktivnosti za občino in povezane akterje. Vsi v mesto! je tudi nadaljevanje dejavnosti s katerimi je Občina Kočevje že leta 2016 začela proces oživljanja mestnega jedra, pod imenom Vsi na ploščad! Zdaj je priložnost, da se ta razmišljanja obudijo in da se dodajo tudi nove ideje. Tokrat pod delovnim naslovom Vsi v mesto! in za začetek, pravijo izvajalci novega projekta, sodelovanja na daljavo. Zaradi epidemije bo tako delovna skupina vabila prebivalce k sodelovanju preko družbene Facebook strani Vsi v mesto! ter z njimi tam tudi delila svoja prva analitična spoznanja.

Projekt bo trajal do poletja 2022.

Projekt Vsi v mesto! se je uradno pričel konec lanskega leta in bo trajal do poletja 2022. V vmesnem času bo predvsem veliko priložnosti za to, da prebivalci in lokalni akterji, od predstavnikov javnih institucij in organizacij do lastnikov nepremičnin in izvajalcev storitev sodelujejo v pogovorih, preverjajo možnosti za oživitev mestnega jedra in oblikujejo skupno predstavo o tem, kakšna doživetja naj jedro ponuja v prihodnje.

Epidemija je dobra priložnost za to, da se zavemo tega kar nam je zares pomembno, kaj potrebujemo in česa ne. Pa tudi da preverimo, kako iz nove perspektive in skozi izkušnjo tega kar pogrešamo in česar morda ne bomo doživeli, pogledamo na prihodnost in življenje v mestnem jedru. Kočevje je namreč po svojih danostih idealno za kakovostno življenje, dovolj majhno, da daje hitro občutek domačnosti in dovolj veliko, da ima vse kar imajo veliki, mestni park, glavni trg, galerijo, kino, šole, kavarno.

Katja Godeša, Občina Kočevje

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki